Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 08 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

docx 3 trang Kiều Nga 07/07/2023 470
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 08 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_mon_tieng_anh_de_08_nam_hoc_202.docx

Nội dung text: Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 08 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 – NĂM HỌC 2021-2022 (Đề thi gồm: 02 trang) Môn: TIẾNG ANH - ĐỀ 08 Họ và tên thí sinh: . SBD: I. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 01: A. passage B. village C. message D. massage Question 02: A. century B. convenient C. consist D. comfortable Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 03: A. admire B. honour C. title D. difficult Question 04: A. chemical B. effective C. experience D. biology Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 05: Every year Tom and Mary spend a few day at the same hotel by the sea. A B C D Question 06: Harry, alike his colleagues, is trying hard to finish his work early. A B C D Question 07: Vietnam National anthem, calling “Tien Quan Ca”, was written in 1954. A B C D Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 08: Peter is sometimes unsuccessful because he's not___ of other people's opinions. A. tolerate B. tolerable C. tolerant D. tolerance Question 09: He tried to walk___ so as not to be late for school. A. fast B. quick C. rapid D. slowly Question 10: Lan is very tired. ___, she has to finish her assignment before going to bed A. Although B. However C. So D. Therefore Question 11: I think I’ve lost my new hat. I’ve___ it everywhere but I can’t find it. A. looked out B. looked in C. looked for D. looked on Question 12: Many people are concerned___ the pollution of the environment. A. about B. on C. to D. over Question 13: I wish I___ all about this some weeks ago. A. knew B. had known C. have known D. would know Question 14: The 21st century has already seen considerable___ in computer technology. A. progress B. progressing C. progresses D. process Question 15: She goes to school late because she lives very far from school. A. Unless she lives far from school, she wouldn’t go to school late. B. Unless she lived far from school, she would go to school late. C. If she lived far from school, she wouldn’t go to school late. D. If she didn’t live far from school, she wouldn’t go to school late. Question 16: "Stay in bed for a few days", the doctor said to me. A. The doctor said me to stay in bed for a few days. B. The doctor told me to stay in bed for a few days. C. The doctor told me stay in bed for a few a days. D. The doctor told to me to stay in bed for a few days. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 17: Many people feel nervous when they first make a speech in public A. impressed B. fearful C. confident D. upset Question 18: Today students are under a lot of pressure due to the high expectation from their parents and teachers. A. relaxation B. nervousness C. emotion D. stress By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 1/2
  2. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 19: After seeing movie in the theater, we went window shopping. A. grazing B. buying C. just looking D. purchasing Question 20: Another word for fortune is___. A. richness B. luck C. wealth D. goodness Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 21: Hoa: “I suggest going camping next Sunday”. Lan: "___" A. That’s a fine day. B. That’s a good idea.C. That’s a reason. D. That’s a good trip Question 22: Tom: “When are we leaving for the concert?” Kyle: "___" A. No problem B. Certainly C. That’s right D. Straight away Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. Television is one of man's most (23)___ means of communication. It brings events and sounds (24)___ around the world into millions of homes. A person with a television set can sit in his house and watch the president making a (25)___ or visit a foreign country. He can see a war being (26)___ and watch statesmen try (27)___ about peace. Through television, home viewers can see and learn about people places and things all over the world. TV even takes its viewers out of the world. It brings them coverage of American's astronauts as the astronauts explore outer space. Question 23: A. important B. importance C. unimportant D. unimportance Question 24: A. at B. in C. to D. from Question 25: A. speak B. speech C. speaking D. spoken Question 26: A. happen B. happens C. happened D. happening Question 27: A. bring B. to bring C. brought D. bringing Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Music influences people in different ways or the same person differently at different times. Music may seem to influence people differently. That is because people can react differently to the music. We are able to apply a choosing process to the music we hear. If someone hates jazz, then a jazz piece with a positive effect will probably not make him feel good. A happy song might appear to make an angry person angrier, yet it is not the music itself that is creating the anger; rather it is the positive effect of the music. The angry person does not want to accept the song's happy feeling: it points out his already existing anger, and makes that anger come to the surface. When a piece of music is played and we are listening to it, our body, mind, and feelings are being affected. The musicians of ancient cultures such as China, India, Turkey and Greece understood the effects of music. In fact, Pathagoras, in ancient Greece, introduced a whole science that concerned them. Because the musicians of these ancient cultures understood these effects, they created music that was positive, uplifting, and beneficial. Once the effects of music are better understood, the next step is to gain a better understanding of the music around us, and what effect it is actually having. Question 28. The text is about___. A. The science of music B. Music and an angry person C. Understanding music D. The effects of music on human feelings Question 29. Music___. A. cannot be chosen B. affects us in different ways C. affects everybody in the same way D. never makes us angry Question 30. According to the text, ___. A. Everybody likes jazz B. a very angry person sometimes do not accept music C. No one likes jazz D. Jazz always makes us feel better Question 31. In ancient cultures, there used to be a science that concerned the effects of music in___. A. Greece B. China C. India D. Turkey Question 32. The word "Once" has a close meaning to___. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 2/2
  3. A. on time B. because C. when D. if II. WRITING (2.0 points) Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning with the given words. Question 33: My brother often goes to bed late. My brother gets used to . Question 34: Were you at home last night? You Question 35: Nobody can do this test because of its difficulty Nobody can do this test because it Question 36: You can’t go into this restaurant without a jacket and a tie. Unless Put these words in the correct order to make meaningful sentences Question 37: isn’t / necessary/ finish/ you/ it/ Saturday/ by/ to/ for. Question 38: for/ Mr. Hung/ worked/ for/ company/ has/ the/ ten/ years. Question 39: the USA/ the/ Kingdom/ and/ United/ New Zealand/ are/ English/ all/ countries/ speaking. Question 40: upcoming/ excited/ I’m/ workshop/ about/ the/ really/ pottery. ___HẾT___ ANSWER KEYS I. MULTIPLE CHOICE (from question 1 to question 32) 01. D 02. A 03. A 04. A 05. B 06. A 07. B 08. C 09. B 10. B 11. C 12. A 13. B 14. A 15. D 16. B 17. C 18. A 19. C 20. B 21. B 22. D 23. A 24. D 25. B 26. C 27. B 28. D 29. B 30. B 31. A 32. C II. WRITING (2.0 points) Question 33: My brother gets used to going to bed late. Question 34: You were at home last night, weren’t you? Question 35: Nobody can do this test because it is difficult. Question 36: Unless you wear a jacket and a tie, you can’t go into this restaurant. Question 37: It isn’t necessary for you to finish by Saturday Question 38: Mr. Hung has worked for the company for 10 years. Question 39: The USA, the United Kingdom and New Zealand are all English speaking countries. Question 40: I’m really excited about the upcoming pottery workshop. ___HẾT___ By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 3/2