Đề thi Thử môn Tiếng Anh vào Lớp 10 - Năm học 2014-2015

pdf 144 trang nhatle22 33291
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Đề thi Thử môn Tiếng Anh vào Lớp 10 - Năm học 2014-2015", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • pdfde_thi_thu_mon_tieng_anh_vao_lop_10_nam_hoc_2014_2015.pdf

Nội dung text: Đề thi Thử môn Tiếng Anh vào Lớp 10 - Năm học 2014-2015

  1. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -01 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. arrive B. prison C. sight D. fine 2. A. stopped B. lived C. played D. arrived 3. A. teach B. season C. meat D. weather (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. The Ao dai is the ___ dress of Vietnamese women. A. traditionally B. tradition C. traditional D. traditionalist 5. He may miss the train ___ he doesn’t hurry. A. if B. unless C. so D. and 6. Mai ___ in Ho Chi Minh City for five years now. A. lives B. live C. is living D. has lived 7. I’d love to go to the party ___ I have to finish my homework. A. and B. but C. or D. because 8. Let’s ___ the television. I want to read a book. A. go on B. turn off C. turn on D. go off 9. Tom and Mary don’t like news, ___? A. do they B. don’t they C. did they D. won’t they 10. If Ba ___ rich, he would travel around the world. A. is B. are C. were D. had been 11. She ___ whether I liked pop music. A. said B. told C. asked D. spoke 12. That is the man ___ helped me last week. A. whom B. whose C. which D. who 13. Would you mind ___ the door, please? A. open B. opening C. to open D. opened (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Tet is a festival who occurs in late January or early February. A B C D 15. She suggested to organize a show to raise money for the poor. A B C D 16. The children laughed happy while they were playing with their toys. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) 1
  2. Although there are many (17) ___through out the year. Tet (18) ___the lunar New Year holiday is the most (19) ___celebration for Vietnamese people. Tet is a festival (20) ___ occurs in late January or early February. It is a time for families (21) ___ and decorate their homes and enjoy (22) ___ food such as sticky rice cakes. Family members (23) ___ live apart try to be together (24) ___Tet. 17. A. celebrations B. activities C. information D. news 18. A. and B. but C. or D. because 19. A. beautiful B. important C. interesting D. interested 20. A. what B. who C. which D. whom 21. A. clean B. to clean C. cleaning D. cleaned 22. A. special B. especially C. specially D. particularly 23. A. what B. which C. whom D. who 24. A. in B. on C. at D. for (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. We were really ___ by the beauty of your city. (impress) 26. We usually watch the news on TV because it’s very ___. (inform) 27. We enjoy the ___ atmosphere in Vietnam (peace) 28. The tour around your country is ___ cheap. (surprise) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Hi. I am a student of a secondary school in Hanoi. I am in grade 9. I always wear school uniform on school days: a white shirt and dark blue trousers. But on weekends, I usually wear casual clothes, such as an open-neck shirt or a T-shirt, jeans and sport shoes because they are very comfortable and convenient and I can play football, ride a bicycle or go somewhere easily. My favorite colors are red and blue. Statements True False 29. He is a student at a university in Hanoi. 30. He sometimes wears school uniform. 31. He likes wearing casual clothes because they are comfortable 32. He likes strong colors such as red and blue. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. Mr. Ba started playing tennis twenty years ago. => Mr. Ba has 34. “I am taking the 5.30 train tomorrow.” Minh said. => Minh said 35. Health is more important than money. => Money isn’t 36. Let’s invite the Browns to the party on Sunday. => He suggested THE END AND GOOD LUCK 2
  3. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -01 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. arrive B. prison C. sight D. fine 2. A. stopped B. lived C. played D. arrived 3. A. teach B. season C. meat D. weather (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. The Ao dai is the ___ dress of Vietnamese women. A. traditionally B. tradition C. traditional D. traditionalist 5. He may miss the train ___ he doesn’t hurry. A. if B. unless C. so D. and 6. Mai ___ in Ho Chi Minh City for five years now. A. lives B. live C. is living D. has lived 7. I’d love to go to the party ___ I have to finish my homework. A. and B. but C. or D. because 8. Let’s ___ the television. I want to read a book. A. go on B. turn off C. turn on D. go off 9. Tom and Mary don’t like news, ___? A. do they B. don’t they C. did they D. won’t they 10. If Ba ___ rich, he would travel around the world. A. is B. are C. were D. had been 11. She ___ whether I liked pop music. A. said B. told C. asked D. spoke 12. That is the man ___ helped me last week. A. whom B. whose C. which D. who 13. Would you mind ___ the door, please? A. open B. opening C. to open D. opened (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Tet is a festival who occurs in late January or early February. A B C D 15. She suggested to organize a show to raise money for the poor. A B C D 16. The children laughed happy while they were playing with their toys. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) 3
  4. Although there are many (17) ___through out the year. Tet (18) ___the lunar New Year holiday is the most (19) ___celebration for Vietnamese people. Tet is a festival (20) ___ occurs in late January or early February. It is a time for families (21) ___ and decorate their homes and enjoy (22) ___ food such as sticky rice cakes. Family members (23)___ live apart try to be together (24) ___Tet. 17. A. celebrations B. activities C. information D. news 18. A. and B. but C. or D. because 19. A. beautiful B. important C. interesting D. interested 20. A. what B. who C. which D. whom 21. A. clean B. to clean C. cleaning D. cleaned 22. A. special B. especially C. specially D. particularly 23. A. what B. which C. whom D. who 24. A. in B. on C. at D. for (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. We were really ___impressed__ by the beauty of your city. (impress) 26. We usually watch the news on TV because it’s very __informative_. (inform) 27. We enjoy the _peaceful_ atmosphere in Vietnam (peace) 28. The tour around your country is __surprisingly_ cheap. (surprise) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Hi. I am a student of a secondary school in Hanoi. I am in grade 9. I always wear school uniform on school days: a white shirt and dark blue trousers. But on weekends, I usually wear casual clothes, such as an open-neck shirt or a T-shirt, jeans and sport shoes because they are very comfortable and convenient and I can play football, ride a bicycle or go somewhere easily. My favorite colors are red and blue. Statements True False 29. He is a student at a university in Hanoi. F 30. He sometimes wears school uniform. F 31. He likes wearing casual clothes because they are comfortable T 32. He likes strong colors such as red and blue. T (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. Mr. Ba started playing tennis twenty years ago. => Mr. Ba has played tennis for twenty years/been playing tennis for twenty years. 34. “I am taking the 5.30 train tomorrow.” Minh said. => Minh said he was taking the 5.30 train the following day. 35. Health is more important than money. => Money isn’t as important as health 36. Let’s invite the Browns to the party on Sunday. => He suggested inviting the Browns to the party on Sunday. that we should invite the Browns to the party on Sunday. that the Browns (should) be invited to the party on Sunday. THE END AND GOOD LUCK 4
  5. ĐÁP ĐỀ ÔN THI VÀO LỚP 10 NĂM HỌC 2014 – 2015 SỐ 01 Từ câu 1 đến câu 32 mỗi câu đúng được 0.25 điểm Từ câu 33 đến câu 36 mỗi câu đúng được 0.5 điểm Tổng 10 điểm làm tròn đến phần thập phân thứ 2 1. D 2. A 3. D 4. C 5. A 6. D 7. B 8. B 9. A 10. C 11. C 12. D 13. B 14. A 15. B 16. B 17. A 18. C 19. B 20. C 21. B 22. A 23. D 24. C 25. impressed 26. informative 27. peaceful 28. surprisingly 29 – F / 30 – F / 31 – T / 32 - T 33. Mr. Ba has played tennis for twenty years/been playing tennis for twenty years. 34. Minh said he was taking the 5.30 train the following day. 35. Money isn’t as important as health 36. He suggested inviting the Browns to the party on Sunday. that we should invite the Browns to the party on Sunday. that the Browns (should) be invited to the party on Sunday. 5
  6. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -02 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. hear B. clear C. tear D. bear 2. A. laid B. said C. paid D. main 3. A. thank B. that C. this D. then (4 – 13) Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Lien ___ as a doctor since 2000. A. worked B. has worked C. works D. will work 5. It’s important and necessary for everyone to learn and to know a foreign ___ nowadays. A. English B. Chinese C. word D. language 6. Tet is a time for families to clean and ___ their homes. A. celebrate B. make C. decorate D. prepare 7. The doctor suggested that his patient ___ smoking. A. stopping B. to stop C. should stop D. stops 8. The man ___ your mother is talking to is my English teacher. A. which B. when C. where D. whom 9. You don’t like action film, ___? A. didn’t you B. do you C. isn’t you D. aren’t you 10. The soccer match begins ___ 4.30 p.m. A. in B. on C. for D. at 11. I will help you ___ I finish my homework. A. while B. as soon as C. because D. though 12. The Kien Thuc Ngay Nay is ___ read by both teenagers and adults. A. wide B. widely C. width D. widened 13. Tom is ___ than John. A. well B. good C. better D. the best (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. I would give longer school holiday if I become a president. A B C D 15. The weather was fine but we went out for a walk. A B C D 16. My sister broke the glass because her carelessness. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) By using computers people can do things faster (17) ___by using other means. Computers can do any calculations (18) ___than a skilled mathematician. (19)___a computer is programmed properly, it can (20) ___accurately. When we look back the history of computer (21)___, we can see the great differences (22)___the old computers and the modern ones. The old computers work (23) ___slower than the modern ones. We can use the new generation of computers conveniently because of their small size and many applied programs (24) ___are widely 1
  7. used all over the world. We can get any sorts of information from the Internet. These are the reasons why computers appear not only at offices but also at homes. 17. A. as B. than C. more D. less 18. A. more rapid B. rapidly C. more rapidly D. as rapidly 19. A. Although B. After C. Because D. If 20. A. work B. take C. make D. run 21. A. science B. scientific C. scientist D. scientifically 22. A. on B. to C. between D. from 23. A. more B. less C. most D. much 24. A. which B. who C. where D. when (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. The government is expected to take ___ against the level of unemployment. (Act) 26. I am looking for a ___present for my sister. (Suit) 27. She is very ___with her appearance. (Attract) 28. What is your friend’s ___. (Nation) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Air pollution is a cause of ill-health in human beings. In a lot of countries there are laws limiting the amount of smoke which factories can produce. Although there isn’t enough information on the effects of smoke in the atmosphere, doctors have proved that air pollution causes lung diseases. The gases from the exhausts of cars have also increased air pollution in most cities. The lead in petrol produces a poisonous gas which often collects in busy streets surrounded by high buildings. Children who live in areas where there is a lot of lead in the atmosphere cannot think as quickly as other children and are clumsy when they use their hands. There are other long-term effects of pollution. If the gases in the atmosphere continue to increase, the earth’s climate may become warmer. A lot of the ice near the poles may melt and may cause serious floods. STATEMENTS T F 29. Air pollution causes lung diseases ___ 30. Lead is a harmful chemical element 31. If the gases in the atmosphere increase, the earth’s climate may become cooler._ 32. We will have higher temperatures if we can't stop the pollution ___ (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. Helen is more intelligent than Daisy. => Daisy 34. “Which grade are you in?” She asked me => She asked me 35. Why don’t we go to Ba’s village this weekend? => How about 36. I regret going to bed so late last night. => I wish THE END AND GOOD LUCK 2
  8. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -02 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. hear B. clear C. tear D. bear 2. A. laid B. said C. paid D. main 3. A. thank B. that C. this D. then (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Lien ___ as a doctor since 2000. A. worked B. has worked C. works D. will work 5. It’s important and necessary for everyone to learn and to know a foreign ___ nowadays. A. English B. Chinese C. word D. language 6. Tet is a time for families to clean and ___ their homes. A. celebrate B. make C. decorate D. prepare 7. The doctor suggested that his patient ___ smoking. A. stopping B. to stop C. should stop D. stops 8. The man ___ your mother is talking to is my English teacher. A. which B. when C. where D. whom 9. You don’t like action film, ___? A. didn’t you B. do you C. isn’t you D. aren’t you 10. The soccer match begins ___ 4.30 p.m. A. in B. on C. for D. at 11. I will help you ___ I finish my homework. A. while B. as soon as C. because D. though 12. The Kien Thuc Ngay Nay is ___ read by both teenagers and adults. A. wide B. widely C. width D. widened 13. Tom is ___ than John. A. well B. good C. better D. the best (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. I would give longer school holiday if I become a president. A B C D 15. The weather was fine but we went out for a walk. A B C D 16. My sister broke the glass because her carelessness. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) By using computers people can do things faster (17)___by using other means. Computers can do any calculations (18)___than a skilled mathematician. (19)___a computer is programmed properly, it can (20)___accurately. When we look back the history of computer (21)___, we can see the great differences (22)___the old computers and the modern ones. The old computers work (23)___slower than the modern ones. We can use the new generation of computers 3
  9. conveniently because of their small size and many applied programs (24)___are widely used all over the world. We can get any sorts of information from the Internet. These are the reasons why computers appear not only at offices but also at homes. 17. A. as B. than C. more D. less 18. A. more rapid B. rapidly C. more rapidly D. as rapidly 19. A. Although B. After C. Because D. If 20. A. work B. take C. make D. run 21. A. science B. scientific C. scientifical D. scientifically 22. A. on B. to C. between D. from 23. A. more B. less C. most D. much 24. A. which B. who C. where D. when (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. The government is expected to take __actions_ against the level of unemployment. (Act) 26. I am looking for a __suitable_ present for my sister. (Suit) 27. She is very _attractive__ with her appearance. (Attract) 28. What is your friend’s __nationality__. (Nation) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Air pollution is a cause of ill-health in human beings. In a lot of countries there are laws limiting the amount of smoke which factories can produce. Although there isn’t enough information on the effects of smoke in the atmosphere, doctors have proved that air pollution causes lung diseases. The gases from the exhausts of cars have also increased air pollution in most cities. The lead in petrol produces a poisonous gas which often collects in busy streets surrounded by high buildings. Children who live in areas where there is a lot of lead in the atmosphere cannot think as quickly as other children and are clumsy when they use their hands. There are other long-term effects of pollution. If the gases in the atmosphere continue to increase, the earth’s climate may become warmer. A lot of the ice near the poles may melt and may cause serious floods. STATEMENTS T F 29. Air pollution causes lung diseases ___  30. Lead is a harmful chemical element  31. If the gases in the atmosphere increase, the earth’s climate may become cooler._  32. We will have higher temperatures if we can't stop the pollution ___  (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. Helen is more intelligent than Daisy. => Daisy isn’t as intelligent as Helen 34. “Which grade are you in?” She asked me => She asked me which grade I was in 35. Why don’t we go to Ba’s village this weekend? => How about going to Ba’s village this weekend. 36. I regret going to bed so late last night. => I wish I hadn’t gone to bed late last night THE END AND GOOD LUCK 4
  10. ĐÁP ĐỀ ÔN THI VÀO LỚP 10 NĂM HỌC 2014 – 2015 SỐ 02 1. D. bear 2. B. said 3. A. thank 4. B. has worked 5. D. language 6. C. decorate 7. C. should stop 8. D. whom 9. B. do you 10. D. at 11. B. as soon as 12. B. widely 13. C. better 14. D 15. C 16. C 17. B. than 18. C. more rapidly19. D. If 20. A. work 21. D. scientifically 22. C. between 23. D. much 24. A. which 25. actions 26. suitable 27. attractive 28. nationality 29. T 30. T 31. F 32. T 33. Daisy isn’t as intelligent as Helen 34. She asked me which grade I was in 35. How about going to Ba’s village this weekend? 36. I wish I hadn’t gone to bed late last night 5
  11. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -03 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. atmosphere B. mere C. where D. here 2. A. climate B. tropical C. official D. capital 2. A. visited B. needed C. collected D. watched (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Who looks___ your children when you are away from home? A. after B. for C. to D. at 5. She is very tired. ___ ; she has to finish her homework A. Moreover B. However C. So D. And 6. What quality made him different___ others? A. from B. for C. with D. in 7. Scientists are looking for an ___way to reduce energy consumption A. effective B. effectively C. effect D. effecting 8. She suggested ___money for the poor people in the region A. to save B. saved C. saving D. save 9. Auld Lang Synge is a song ___is sung on New Year’s Eve A. who B. whose C. whom D. which 10. Earthquakes, volcanoes, hurricanes, and floods are all ___. A. natural resources B. natural material C. natural causes D. natural disasters 11. We will have no fresh water to use if we ___ the water. A. pollute B. polluted C. will pollute D. are polluting 12. Vietnam has tropical ___. A. climate B. weather C. temperature D. degree 13. We usually go to our home village at least once ___ the summer. A. in B. on C. at D. for (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Tet is a festival which occurs on late January or early February. A B C D 15. He’s going to the post office although he wants to send a letter A B C D 16. I wish I can go with you to the beach today. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Rice is (17)___by Vietnamese people every day. It often (18)___in tropical countries such as Vietnam, Thailand or Malaysia. The Chinese have also been growing rice for (19)___years. The seeds are planted in special beds to grow into young rice plants. Then they are taken to fields covered (20) ___muddy water called paddies. The fields of rice look 1
  12. very (21)___After 3 or 5 months, the rice is ready to be picked. People often drain away water before colleting rice. Eating rice is a special action in the world. They don’t (22)___ spoons or forks to enjoy bowls of rice. (23)___, they use two short sticks known as chopsticks to put rice into their mouths. China and Vietnam are the two (24) ___ in which people use chopsticks very well. 17. A. used B. taken C. eaten D. boiled 18. A. grows B. keeps C. plants D. stays 19. A. thousands B. thousand C. thousand of D. thousands of 20. A. in B. by C. with D. of 21. A. beauty B. beautiful C. beautifully D. the beauty 22. A. take B. get C. make D. use 23. A. However B. Moreover C. Besides D. Instead 24. A. region B. area C. city D. countries (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. Cinema is a medium of mass ___. (Entertain) 26. The air in the city is seriously___ (Pollute) 27. We find advertising on the radio very ___. (Effect) 28. She made a deep ___on us when we visited her city. (Impress) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Would you like a robot in your house? It is now generally accepted that in the future robots will take over many our tasks especially jobs of a repetitive nature. But it’s doubtful if robots will ever be able to do any of the more creative types of work - or indeed if people would want them to. In the home, robots would probably be used to do the cleaning table-laying scrubbing and washing up, but it’s considered unlikely so far that they’ll be used to do the cooking - at least not in the near future. Robots in the home might not be creative enough to do the cooking, plan the meals, and so on. They would be used as slaves, thereby freeing people to do more of the things they want. STATEMENTS TRUE FALSE 29. It is thought that robots will be able to do the same jobs every day. 30. It is certain that robots will be able to help us with creative tasks. 31. Robots will help us do some of the housework such as washing dishes. 32. Robots would be able to do more than people want (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. It’s raining, so we can’t get to the birthday party in time. => If 34. They have built a new local library near my school. => A new local library 35. “Did you meet Liz at the station this morning?” Lan said to Ba => Lan asked Ba 36. She last visited her grandparents three weeks ago. => She hasn’t . THE END AND GOOD LUCK 2
  13. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -03 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. atmosphere B. mere C. where D. here 2. A. climate B. tropical C. official D. capital 2. A. visited B. needed C. collected D. watched (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Who looks___ your children when you are away from home? A. after B. for C. to D. at 5. She is very tired. ___; she has to finish her homework A. Moreover B. However C. So D. And 6. What quality made him different___ others? A. from B. for C. with D. in 7. Scientists are looking for an ___way to reduce energy consumption A. effective B. effectively C. effect D. effecting 8. She suggested ___money for the poor people in the region A. to save B. saved C. saving D. save 9. Auld Lang Synge is a song ___is sung on New Year’s Eve A. who B. whose C. whom D. which 10. Earthquakes, volcanoes, hurricanes, and floods are all ___. A. natural resources B. natural material C. natural causes D. natural disasters 11. We will have no fresh water to use if we ___ the water. A. pollute B. polluted C. will pollute D. are polluting 12. Vietnam has tropical ___. A. climate B. weather C. temperature D. degree 13. We usually go to our home village at least once ___ the summer. A. in B. on C. at D. for (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Tet is a festival which occurs on late January or early February. A B C D 15. He’s going to the post office although he wants to send a letter A B C D 16. I wish I can go with you to the beach today. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage :(4 pts) Rice is (17)___by Vietnamese people every day. It often (18)___in tropical countries such as Vietnam, Thailand or Malaysia. The Chinese have also been growing rice for (19)___years. The seeds are planted in special beds to grow into young rice plants. Then they are taken to fields covered (20)___muddy water called paddies. The fields of rice look 3
  14. very (21)___After 3 or 5 months, the rice is ready to be picked. People often drain away water before colleting rice. Eating rice is a special action in the world. They don’t (22)___ spoons or forks to enjoy bowls of rice. (23)___, they use two short sticks known as chopsticks to put rice into their mouths. China and Vietnam are the two (24) ___ in which people use chopsticks very well. 17. A. used B. taken C. eaten D. boiled 18. A. grows B. keeps C. plants D. stays 19. A. thousands B. thousand C. thousand of D. thousands of 20. A. in B. by C. with D. of 21. A. beauty B. beautiful C. beautifully D. the beauty 22. A. take B. get C. make D. use 23. A. However B. Moreover C. Besides D. Instead 24. A. region B. area C. city D. countries (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. Cinema is a medium of mass __entertainment_. (Entertain) 26. The air in the city is seriously__ polluted _. (Pollute) 27. We find advertising on the radio very ___effective___. (Effect) 28. She made a deep __impression__ on us when we visited her city. (Impress) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Would you like a robot in your house? It is now generally accepted that in the future robots will take over many our tasks especially jobs of a repetitive nature. But it’s doubtful if robots will ever be able to do any of the more creative types of work - or indeed if people would want them to. In the home, robots would probably be used to do the cleaning table-laying scrubbing and washing up, but it’s considered unlikely so far that they’ll be used to do the cooking - at least not in the near future. Robots in the home might not be creative enough to do the cooking, plan the meals, and so on. They would be used as slaves, thereby freeing people to do more of the things they want. STATEMENTS TRUE FALSE 29. It is thought that robots will be able to do the same jobs every day.  30. It is certain that robots will be able to help us with creative tasks.  31. Robots will help us do some of the housework such as washing dishes.  32. Robots would be able to do more than people want  (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. It’s raining, so we can’t get to the birthday party in time. => If it didn’t rain, we could go to the library in time. 34. They have built a new local library near my school. => A new local library has been built near my school 35. “Did you meet Liz at the station this morning?” Lan said to Ba => Lan asked Ba if he had met Liz at the station that morning. 36. She last visited her grandparents three weeks ago. => She hasn’t visited her grandparents for three weeks. THE END AND GOOD LUCK 4
  15. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -04 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. lived B. looked C. missed D. watched 2. A. where B. why C. who D. what 3. A. share B. fare C. declare D. aren’t (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. I wished she ___ very far from school. A. doesn’t live B. isn’t live C. not lived D. didn’t live 5. A book ___ tells the story of a person’s life is a biography. A. who B. where C. which D. whom 6. Mr Nam wants to buy a plasma TV, ___? A. don’t he B. doesn’t he C. isn’t he D. didn’t he 7. My mother ___coffee every morning. A. drinks B. drink C. is drinking D. drank 8. If you work hard, you ___ in the final exam. A. pass B. will pass C. passed D. would pass 9. I finally finished ___ at 7 o’clock in the evening and served dinner. A. cook B. to cook C. cooked D. cooking 10. He said he ___ to the city with her sister the following day. A. will visit B. can visit C. is visiting D. would visit 11. Mary is the ___ student in the class, base on her high grade. A. smart B. smarter C. smartest D. more smart 12. Nowsaday, we can watch a ___ of interesting programs on TV. A. vary B. various C. variously D. variety 13. I use the internet only a few hours a day ___ it is time-consuming and costly. A. so B. because of C. because D. even though (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Your brother likes watching documentaries, isn’t he? A B C D 15. I suggest to have a separate wastebasket for wastepaper. A B C D 16. The road to our village should be widening soon. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Everyone wants to reduce (17) ___. But the pollution problem is as complicated as it is (18)___. It is complicated because much pollution is caused by things that benefit people. For example, (19)___ from automobiles causes large percentage (20)___air pollution. 1
  16. But the automobile provides transportation to millions of people. (21)___ discharge much of the material that pollutes air and water, but factories give employment to a large number of people. Thus, to end or greatly (22) ___ pollution immediately people would have to stop using many things that benefit them. Most people do not want to do that, of course. But pollution can be gradually reduced in several ways. (23)___ and engineers can work to find ways to lessen the amount of pollution that such things as automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that (24) ___ businesses and individuals to stop, or cut down on certain polluting activities. 17. A. pollute B. pollution C. polluted D. polluting 18. A. seriousness B. serious C. seriously D. serioused 19. A. exhaust B. exhausted C. exhaustedly D. exhauster 20. A. to B. with C. in D. of 21. A. Hills B. Mountains C. Factories D. Rivers 22. A. reducing B. reduced C. reduce D. reduction 23. A. Doctors B. Engineers C. Workers D. Scientists 24. A. require B. Requires C. required D. requiring (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. His ___ made us happy. (Friend) 26. Ha Noi is not very ___ from Kuala Lumpur (Differ) 27. We went to see many ___ places in Hanoi. (Fame) 28. The ___ religion in Malaysia is Islam. (Nation) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) The Internet has rapidly developed and become part of our daily life. It is a very fast and convenient way to get information. People use the Internet for many purposes: education, communication, entertainment and commerce. The Internet helps people communicate with friends and relatives by means of e-mail or chatting. However, the Internet has limitations. It is time-consuming and costly. It is also dangerous because of viruses and bad programs. On the other hand, the Internet users sometimes have to suffer various risks such as spam or electronic junk mail and personal information leaking. So while enjoying surfing, be alert! Statements True False 29. The main idea of the passage is about advantages of the Internet. 30. We can use the internet as a fast and convenient way to get information. 31. The disadvantages of the Internet are costly and time consuming. 32. we can get in touch with each other by means of e-mail or chatting. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. They last talked to each other three months ago => They haven’t 34. You must wash this sweater in warm water. => This sweater 35. Do the test carefully or you’ll get bad mark. => If 36. I don’t know many English words. => I wish THE END AND GOOD LUCK 2
  17. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -04 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. lived B. looked C. missed D. watched 2. A. where B. why C. who D. what 3. A. share B. fare C. declare D. aren’t (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. I wished she ___ very far from school. A. doesn’t live B. isn’t live C. not lived D. didn’t live 5. A book ___ tells the story of a person’s life is a biography. A. who B. where C. which D. whom 6. Mr. Nam wants to buy a plasma TV, ___? A. don’t he B. doesn’t he C. isn’t he D. didn’t he 7. My mother ___coffee every morning. A. drinks B. drink C. is drinking D. drank 8. If you work hard, you ___ in the final exam. A. pass B. will pass C. passed D. would pass 9. I finally finished ___ at 7 o’clock in the evening and served dinner. A. cook B. to cook C. cooked D. cooking 10. He said he ___ to the city with her sister the following day. A. will visit B. can visit C. is visiting D. would visit 11. Mary is the ___ student in the class, base on her high grade. A. smart B. smarter C. smartest D. more smart 12. Nowadays, we can watch a ___ of interesting programs on TV. A. vary B. various C. variously D. variety 13. I use the internet only a few hours a day ___ it is time-consuming and costly. A. so B. because of C. because D. even though (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Your brother likes watching documentaries, isn’t he? A B C D 15. I suggest to have a separate wastebasket for wastepaper. A B C D 16. The road to our village should be widening soon. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Everyone wants to reduce (17) ___. But the pollution problem is as complicated as it is (18)___. It is complicated because much pollution is caused by things that benefit people. For example, (19)___ from automobiles causes large percentage (20)___air pollution. 3
  18. But the automobile provides transportation to millions of people. (21)___ discharge much of the material that pollutes air and water, but factories give employment to a large number of people. Thus, to end or greatly (22)___ pollution immediately people would have to stop using many things that benefit them. Most people do not want to do that, of course. But pollution can be gradually reduced in several ways. (23)___ and engineers can work to find ways to lessen the amount of pollution that such things as automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that (24) ___ businesses and individuals to stop, or cut down on certain polluting activities. 17. A. pollute B. pollution C. polluted D. polluting 18. A. seriousness B. serious C. seriously D. serioused 19. A. exhaust B. exhausted C. exhaustedly D. exhauster 20. A. to B. with C. in D. of 21. A. Hills B. Mountains C. Factories D. Rivers 22. A. reducing B. reduced C. reduce D. reduction 23. A. Doctors B. Engineers C. Workers D. Scientists 24. A. require B. Requires C. required D. requiring (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. His __friendliness_ made us happy. (Friend) 26. Hanoi is not very __different_ from Kuala Lumpur (Differ) 27. We went to see many ___famous__ places in Hanoi. (Fame) 28. The __national__ religion in Malaysia is Islam. (Nation) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) The Internet has rapidly developed and become part of our daily life. It is a very fast and convenient way to get information. People use the Internet for many purposes: education, communication, entertainment and commerce. The Internet helps people communicate with friends and relatives by means of e-mail or chatting. However, the Internet has limitations. It is time-consuming and costly. It is also dangerous because of viruses and bad programs. On the other hand, the Internet users sometimes have to suffer various risks such as spam or electronic junk mail and personal information leaking. So while enjoying surfing, be alert ! Statements True False 29. The main idea of the passage is about advantages of the Internet. F 30. We can use the internet as a fast and convenient way to get information. T 31. The disadvantages of the Internet are costly and time consuming. T 32. we can get in touch with each other by means of e-mail or chatting. T (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. They last talked to each other three months ago => They haven’t_ talked to each other for three months___. 34. You must wash this sweater in warm water. => This sweater___ must be washed in warm water___. 35. Do the test carefully or you’ll get bad mark. => If__ you don’t do the test carefully, you will get bad mark___. 36. I don’t know many English words. => I wish_ I knew many English words___. THE END AND GOOD LUCK 4
  19. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -05 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. depend B. enjoy C. listen D. divide 2. A. vacation B. century C. friendly D. million 3. A. picnic B. water C. amount D. plastic (4 – 13) Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Mrs. Brown helped Mike with his homework ___ she was tired. A. but B. although C. because D. however 5. Before you go out. Please remember to ___ the lights. A. turn off B. turn on C. turn up D. turn down 6. You must have a mechanic check whether this machine works ___ or not. A. effect B. effective C. effectively D. effectiveness 7. I got wet ___ I forgot the umbrella at home. A. so B. because C. though D. and 8. We wish that we ___ at the seaside now. A. be B. are C. was D. were 9. She usually sings in French but now she ___ in English. A. sings B. is singing C. will sing D. has sung 10. If it ___ colder, I’ll buy warm clothes. A. gets B. got C. will get D. get 11. He didn’t visit me. I wish he ___ me. A. visited B. had visited C. would visit D. visit 12. Areas around Hanoi can ___ clouds during the day. A. hope B. wish C. consider D. expect 13. I have ___ my glasses everywhere but I can’t find them anywhere. A. looked after B. looked at C. looked for D. looked up (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. I like the book which Tom told me to read it. A B C D 15. My father suggested to fill all buckets with water. A B C D 16. Because the book was expensive, they bought it. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage: (4 pts) Public transport (17) ___ London is expensive. The fare depends on the length of the (18) ___ ; you can not buy books or tickets in advance. Children under sixteen pay half, (19)___ children under five travel free. But (20) ___ some buses you pay the drivers. Most London (21) 1
  20. ___ are double-deckers. On the underground railway (or tube) you (22) ___ your ticket from a machine or at the (23) ___ of the journey. Not all trains from one platform go to the same place, so watch the signs. The latest train leaves (24) ___ about 00.15. 17. A. at B. in C. from D. to 18. A. journey B. visit C. picnic D. street 19. A. such B. or C. so D. and 20. A. on B. in C. at D. for 21. A. buses B. trains C. planes D. cars 22. A. have B. buy C. see D. take 23. A. last B. finish C. end D. after 24. A. of B. at C. in D. on (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. The Browns enjoyed the ___ atmosphere in Vietnam. (Peace) 26. We dream that ___ is free in Vietnam. (Educate) 27. The children play ___ in the school yard. (Happy) 28. Math and literature are ___ subjects. (Compel) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) In humankind’s millions of years on earth, many types of energy resources have been utilized. However, in the last ninety years, petroleum has become by far the most important. Accounting for over 50 percent of all energy consumed, it is so essential that, without petroleum, we could be faced with economic disaster. Of course, the earth’s supply of petroleum will not last forever, and in fact, it will disappear sooner than most people believe. At the current rate of consumption, the world has proven oil reserves may be exhausted within forty or fifty years STATEMENTS T/F 29. People have utilized different kinds of energy resources. 30. Petroleum has become the most important because it has millions of years on earth. 31. The earth’s supply of petroleum is limited. 32. Petroleum will not disappear sooner than most people believe. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. I like the essay. You wrote it yesterday. => I like the essay which___. 34. Tokyo is bigger than Ho Chi Minh City. => Ho Chi Minh City ___. 35. I think we should put different kinds of wastes in different places. => I suggested___. 36. It took me half an hour to write that letter. => I spent___. THE END AND GOOD LUCK 2
  21. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -05 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. depend B. enjoy C. listen D. divide 2. A. vacation B. century C. friendly D. million 3. A. picnic B. water C. amount D. plastic (4 – 13) Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Mrs. Brown helped Mike with his homework ___ she was tired. A. but B. although C. because D. however 5. Before you go out. Please remember to ___ the lights. A. turn off B. turn on C. turn up D. turn down 6. You must have a mechanic check whether this machine works ___ or not. A. effect B. effective C. effectively D. effectiveness 7. I got wet ___ I forgot the umbrella at home. A. so B. because C. though D. and 8. We wish we ___ at the seaside now. A. be B. are C. was D. were 9. She usually sings in French but now she ___ in English. A. sings B. is singing C. will sing D. has sung 10. If it ___ colder, I’ll buy warm clothes. A. gets B. got C. will get D. get 11. He didn’t visit me. I wish he ___ me. A. visited B. had visited C. would visit D. visit 12. Areas around Hanoi can ___ clouds during the day. A. hope B. wish C. consider D. expect 13. I have ___ my glasses everywhere but I can’t find them anywhere. A. looked after B. looked at C. looked for D. looked up (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. I like the book which Tom told me to read it. A B C D 15. My father suggested to fill all buckets with water. A B C D 16. Because the book was expensive, they bought it. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Public transport (17) ___ London is expensive. The fare depends on the length of the (18) ___ ; you can not buy books or tickets in advance. Children under sixteen pay half, (19) ___ children under five travel free. But (20) ___ some buses you pay the drivers. Most 3
  22. London (21)___ are double-deckers. On the underground railway (or tube) you (22)___ your ticket from a machine or at the (23)___ of the journey. Not all trains from one platform go to the same place, so watch the signs. The latest train leaves (24) ___ about 00.15. 17. A. at B. in C. from D. to 18. A. journey B. visit C. picnic D. street 19. A. such B. or C. so D. and 20. A. on B. in C. at D. for 21. A. buses B. trains C. planes D. cars 22. A. have B. buy C. see D. take 23. A. last B. finish C. end D. after 24. A. of B. at C. in D. on (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. The Browns enjoyed the ___peaceful_ atmosphere in Vietnam. (Peace) 26. We dream that __education_ is free in Vietnam. (Educate) 27. The children play __happily_ in the school yard. (Happy) 28. Math and literature are __compulsory_ subjects. (Compel) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) In humankind’s millions of years on earth, many types of energy resources have been utilized. However, in the last ninety years, petroleum has become by far the most important. Accounting for over 50 percent of all energy consumed, it is so essential that, without petroleum, we could be faced with economic disaster. Of course, the earth’s supply of petroleum will not last forever, and in fact, it will disappear sooner than most people believe. At the current rate of consumption, the world has proven oil reserves may be exhausted within forty or fifty years STATEMENTS T/F 29. People have utilized different kinds of energy resources. T 30. Petroleum has become the most important because it has millions of years on earth. F 31. The earth’s supply of petroleum is limited. T 32. Petroleum will not disappear sooner than most people believe. F (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. I like the essay. You wrote it yesterday. => I like the essay which you wrote yesterday. 34. Tokyo is bigger than Ho Chi Minh City. => Ho Chi Minh City isn’t as big as Tokyo. 35. I think we should put different kinds of wastes in different places. => I suggested putting different kinds of wastes in different places. 36. It took me half an hour to write that letter => I spent half an hour writing that letter. THE END AND GOOD LUCK 4
  23. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -06 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. bag B. pant C. face D. fashion 2. A. school B. children C. church D. cheese 3. A. hit B. house C. hour D. holiday (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Hanh can't go to the movies with us tonight. She will have to ___ her little sister. A. look for B. look up C. look down on D. look after 5. I'd love to play volleyball ___ I have to complete an assignment. A. but B. so C. because D. though 6. I am the boy ___ is wearing a white T-shirt. A. whom B. which C. whose D. who 7. Maryam and Lan ___ pen pals for over two years. A. are B. were C. have been D. is 8. I wish I ___ more time to get to know your beautiful country better. A. has B. have C. have had D. had 9. “It all depends ___ my parents. Anyway, we'll keep in touch." A. on B. of C. at D. in 10. The Aodai is the ___ dress of Vietnamese women. A. tradition B. traditional C. traditionally D. traditionalist 11. Other designers have taken ___ from Vietnam's ethnic minorities. A. inspiration B. inspire C. inspirational D. inspired 12. The bus collected us ___ 5 o'clock early___ the morning. A. in / in B. at / at C. at / in D. on / in 13. She asked me how I ___ English in my country A. learn B. learned C. learning D. to learn (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. If you want to get good grades, you had to study hard. A B C D 15. You have read this article on the website, don't you? A B C D 16. I would suggest that your drivers should clearing up all the trash on the ground before leaving. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Malaysia is one of the countries of the Association of South East Asian Nations (ASEAN). It is divided (17) ___ two regions, known as West Malaysia and East Malaysia. They are (18) ___ by about 640 km of the sea and together comprise an area of 329,758 sq km. Malaysia (19) ___ tropical climate. The Malaysian unit of (20)___ is the ringgit, consisting (21) ___ 100 sen. 1
  24. The capital of Malaysia is Kuala Lumpur and it is also the largest city of the country. The (22) ___ in 2001 was over 22 million. Islam is the country's official religion. In addition, there are other (23) ___ such as Buddhism and Hinduism. The national language is Bahasa Malaysia (also known simply as Malay). English, Chinese, and Tamil are also widely spoken. The language of instruction for primary school children is Bahasa Malaysia, Chinese, or Tamil. Bahasa Malaysia is the primary language of instruction in all secondary schools, although some students may continue learning in Chinese and Tamil. And English is a (24) ___ second language. 17. A. of B. on C. into D. at 18. A. separated B. separation C. separate D. separating 19. A. spends B. enjoys C. repairs D. has 20. A. money B. monetary C. currency D. current 21. A. in B. for C. on D. of 22. A. calculation B. addition C. population D. separation 23. A. religions B. regions C. visions D. climate 24. A. free B. compulsory C. option D. related (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. Vietnamese people are very ___ and Hanoi is a very interesting city. (friend) 26. In the 18th century jean cloth was made ___ from cotton (complete) 27. Designers made ___ styles of jeans to match the 1960s' fashions (differ) 28. This exercise must be done ___. (care) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) On Sunday, Ba invited Liz to join his family on a day trip to his home village about 60 kilometers to the north of Hanoi. The village lies near the foot of a mountain and by a river. Many people go there on weekends to have some rest after a hard working week. The journey to the village is very interesting. People have the chance to travel between the green paddy fields and cross a small bamboo forest before they reach a big old banyan tree at the entrance to the village. Liz met Ba's family at his house early in the morning; and after two hours traveling by bus, they reached the big old tree. Everyone felt tired and hungry, so they sat down under the tree and had a snack. After the meal, they started to walk into the village for about thirty minutes to visit Ba's uncle. Then, they walked up the mountain to visit the shrine of a Vietnamese hero and enjoyed the fresh air there. In the afternoon, they went boating in the river and had a picnic on the river bank before going home late in the evening. It was an enjoyable day. Liz took a lot of photos to show the trip to her parents. Statements True False 29. Ba and his family had a two-day trip to their home village. 30. Many people like going there for their weekends. 31. Liz had a snack at the house of Ba's uncle's. 32. There is a shrine on the mountain near Ba's village. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. The last time she visited me was five months ago. => She hasn’t 34. I don’t have much time to stay with you longer. => I wish 35. “I’ll see you this afternoon.” Lan said to Ba => Lan said to Ba 36. If you don’t study hard, you may fail the exam. => Unless 2
  25. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -06 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. bag B. pant C. face D. fashion 2. A. school B. children C. church D. cheese 3. A. hit B. house C. hour D. holiday (4 – 13) Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. Hanh can't go to the movies with us tonight. She will have to ___ her little sister. A. look for B. look up C. look down on D. look after 5. I'd love to play volleyball ___ I have to complete an assignment. A. but B. so C. because D. though 6. I am the boy ___ is wearing a white T-shirt. A. whom B. which C. whose D. who 7. Maryam and Lan ___ pen pals for over two years. A. are B. were C. have been D. is 8. I wish I ___ more time to get to know your beautiful country better. A. has B. have C. have had D. had 9. “It all depends ___ my parents. Anyway, we'll keep in touch." A. on B. of C. at D. in 10. The Aodai is the ___ dress of Vietnamese women. A. tradition B. traditional C. traditionally D. traditionalist 11. Other designers have taken ___ from Vietnam's ethnic minorities. A. inspiration B. inspire C. inspirational D. inspired 12. The bus collected us ___ 5 o'clock early___ the morning. A. in / in B. at / at C. at / in D. on / in 13. She asked me how I ___ English in my country A. learn B. learned C. learning D. to learn (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. If you want to get good grades, you had to study hard. A B C D 15. You have read this article on the website, don't you A B C D 16. I would suggest that your drivers should clearing up all the trash on the ground before leaving. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Malaysia is one of the countries of the Association of South East Asian Nations (ASEAN). It is divided (17) ___ two regions, known as West Malaysia and East Malaysia. They are (18) ___ by about 640 km of the sea and together comprise an area of 329,758 sq km. Malaysia (19) ___ tropical climate. The Malaysian unit of (20)___ is the ringgit, consisting (21) ___ 100 sen. 3
  26. The capital of Malaysia is Kuala Lumpur and it is also the largest city of the country. The (22) ___ in 2001 was over 22 million. Islam is the country's official religion. In addition, there are other (23) ___ such as Buddhism and Hinduism. The national language is Bahasa Malaysia (also known simply as Malay). English, Chinese, and Tamil are also widely spoken. The language of instruction for primary school children is Bahasa Malaysia, Chinese, or Tamil. Bahasa Malaysia is the primary language of instruction in all secondary schools, although some students may continue learning in Chinese and Tamil. And English is a (24) ___ second language. 17. A. of B. on C. into D. at 18. A. separated B. separation C. separate D. separating 19. A. spends B. enjoys C. repairs D. has 20. A. money B. monetary C. currency D. current 21. A. in B. for C. on D. of 22. A. calculation B. addition C. population D. separation 23. A. religions B. regions C. visions D. climate 24. A. free B. compulsory C. option D. related (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. Vietnamese people are very __friendly_ and Ha Noi is a very interesting city. (friend) 26. In the 18th century jean cloth was made _completely_ from cotton (complete) 27. Designers made _different_ styles of jeans to match the 1960s' fashions (differ) 28. This exercise must be done __carefully_. (care) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) On Sunday, Ba invited Liz to join his family on a day trip to his home village about 60 kilometers to the north of Hanoi. The village lies near the foot of a mountain and by a river. Many people go there on weekends to have some rest after a hard working week. The journey to the village is very interesting. People have the chance to travel between the green paddy fields and cross a small bamboo forest before they reach a big old banyan tree at the entrance to the village. Liz met Ba's family at his house early in the morning; and after two hours traveling by bus, they reached the big old tree. Everyone felt tired and hungry, so they sat down under the tree and had a snack. After the meal, they started to walk into the village for about thirty minutes to visit Ba's uncle. Then, they walked up the mountain to visit the shrine of a Vietnamese hero and enjoyed the fresh air there. In the afternoon, they went boating in the river and had a picnic on the river bank before going home late in the evening. It was an enjoyable day. Liz took a lot of photos to show the trip to her parents. Statements True False 29. Ba and his family had a two-day trip to their home village. F 30. Many people like going there for their weekends. T 31. Liz had a snack at the house of Ba's uncle's. F 32. There is a shrine on the mountain near Ba's village. T (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. The last time she visited me was five months ago. => She hasn’t visited me for five months. 34. I don’t have much time to stay with you longer. => I wish I had much time to stay with you longer 35. “I’ll see you this afternoon.” Lan said to Ba => Lan said to Ba she would see him that afternoon. 36. If you don’t study hard, you may fail the exam. => Unless you study hard, you may fail the exam. 4
  27. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -07 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. play B. says C. stay D. may 2. A. leaf B. meat C. seat D. sweat 3. A. think B. that C. three D. thanks (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. A foreign ___ is going to stay with us for a week. A. pen name B. pencil C. pen pal D. reader 5. If you heat ice, It ___ into water. A. will turn B. would turn C. is turning D. turned 6. They wish the Second World War ___. A. hadn’t happened B. hasn’t happened C. wouldn’t happed D. didn’t happen 7. He continued ___ to the city center. A. driving B. drive C. driven D. to be driving 8. He said to her she ___ her best clothes. A. were wearing B. was wearing C. is wearing D. are wearing 9. Of the three girls, Helen, Susan and Alice, Susan is the ___. A. funny B. so funny C. funnier D. funniest 10. The book ___ in on the table is mine. A. who B. where C. which D. whom 11. I live in the countryside, ___, I cannot easily get access to the internet. A. when B. though C. because D. therefore 12. Family members often gather ___ the living room to enjoy special foods and exchange wishes one another on the first day of the Lunar New Year. A. on B. at C. in D. next to 13. Nga and Maryam are pen pals, ___? A. don’t they B. are they C. aren’t they D. can’t they (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Tom used to going to school by bus. Now he goes by bike. A B C D 15. The Chinese build the Great Wall over two thousand years ago. A B C D 16. Liverpool is an industry city in the North of England. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) HOMEWORK Many people now (17) ___ that teachers give pupils too much homework. They said that it is unnecessary for children to work (18) ___home in their free time. Moreover, they argue that most 1
  28. teachers do not properly plan the homework tasks they give to pupils. The result is that pupils have to repeat which they have (19) ___done at school. Recently in Greece many parents complained (20) ___the difficult homework which teachers gave to their children. The parents say that most of the homework was (21) ___of time and they want to stop it. Spain and Turkey are two countries which stopped homework recently. In Denmark, West Germany and several other (22) ___in Europe, teachers can’t set homework at weekends. Most people agree that homework is unfair. A pupil who can do his homework in a (23) ___and comfortable room is in a much better position than a pupil who does his homework in a small, noisy room with the television (24) ___. Some parents help their children with their homework. It is important, however, that teachers talk to parents about homework. Parents are often better at teaching their own children. 17. A. think B. talk C. speak D. tell 18. A. in B. for C. on D. at 19. A. ever B. never C. already D. lately 20. A. of B. about C. with D. over 21. A. a need B. a must C. a waste D. a form 22. A. houses B. towns C. cities D. countries 23. A. quiet B. noisily C. quite D. quietly 24. A. at B. on C. in D. to (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. He has worked well and produced some ___ essay. (interest) 26. They got ___ yesterday morning. (marry) 27. Some designers have ___the Ao Dai by printing lines of poetry on it. (modern) 28. She like to wear ___ clothing at work. (fashion) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) All the world knows William Shakespeare as one of the poets and dramatists. He was born in a small English town of Stratford- upon- Avon in 1564. He grew up in a large family of eight brothers and four sisters, but many of them died very young. His father, John Shakespeare, made and sold gloves. William learned at a school in Stratford. He married very young when he was about nineteen, and soon moved to London where he worked at a theater. There he began to write plays for the theater. His plays were good and people like them. He wrote thirty- seven plays and some books of poems. At the end of his life he came back to Stratford and died there in 1616. STATEMENTS TRUE FALSE 29. William Shakespeare was born in England. 30. He worked at a theater in London. 31. He didn’t write any poems. 32. He died when he was 52 years old. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. Come soon or you may not meet us. => If 34. Ba stayed up late watching TV, so he is tired now. => Because 35. My friend cannot stay with me longer. => I wish 36. Walking in the rain gives him pleasure. => He enjoys THE END AND GOOD LUCK 2
  29. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -07 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. play B. says C. stay D. may 2. A. leaf B. meat C. seat D. sweat 3. A. think B. that C. three D. thanks (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. A foreign ___ is going to stay with us for a week. A. pen name B. pencil C. pen pal D. reader 5. If you heat ice, It ___ into water. A. will turn B. would turn C. is turning D. turned 6. They wish the Second World War ___. A. hadn’t happened B. hasn’t happened C. wouldn’t happed D. didn’t happen 7. He continued ___ to the city center. A. driving B. drive C. driven D. to be driving 8. He said to her she ___ her best clothes. A. were wearing B. was wearing C. is wearing D. are wearing 9. Of the three girls, Helen, Susan and Alice, Susan is the ___. A. funny B. so funny C. funnier D. funniest 10. The book ___ in on the table is mine. A. who B. where C. which D. whom 11. I live in the countryside, ___, I cannot easily get access to the internet. A. when B. though C. because D. therefore 12. Family members often gather ___ the living room to enjoy special foods and exchange wishes one another on the first day of the Lunar New Year. A. on B. at C. in D. next to 13. Nga and Maryam are pen pals, ___? A. don’t they B. are they C. aren’t they D. can’t they (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Tom used to going to school by bus. Now he goes by bike. A B C D 15. The Chinese build the Great Wall over two thousand years ago. A B C D 16. Liverpool is an industry city in the North of England. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) HOMEWORK Many people now (17) ___ that teachers give pupils too much homework. They said that it is unnecessary for children to work (18) ___home in their free time. Moreover, they argue that most 3
  30. teachers do not properly plan the homework tasks they give to pupils. The result is that pupils have to repeat which they have (19) ___done at school. Recently in Greece many parents complained (20) ___the difficult homework which teachers gave to their children. The parents say that most of the homework was (21) ___of time and they want to stop it. Spain and Turkey are two countries which stopped homework recently. In Denmark, West Germany and several other (22) ___in Europe, teachers can’t set homework at weekends. Most people agree that homework is unfair. A pupil who can do his homework in a (23) ___and comfortable room is in a much better position than a pupil who does his homework in a small, noisy room with the television(24) ___. Some parents help their children with their homework. It is important, however, that teachers talk to parents about homework. Parents are often better at teaching their own children. 17. A. think B. talk C. speak D. tell 18. A. in B. for C. on D. at 19. A. ever B. never C. already D. lately 20. A. of B. about C. with D. over 21. A. a need B. a must C. a waste D. a form 22. A. houses B. towns C. cities D. countries 23. A. quiet B. noisily C. quite D. quietly 24. A. at B. on C. in D. to (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. He has worked well and produced some __interesting_ essay. (interest) 26. They got ___married___ yesterday morning. (marry) 27. Some designers have __modernized__the Ao Dai by printing lines of poerty on it. (modern) 28. She like to wear __fashionable__ clothing at work. (fashion) (29 – 32) Read the text and decide whether the folowing statements are True (T) or False (F) (2 pts) All the world knows William Shakespeare as one of the poets and dramatists. He was born in a small English town of Stratford- upon- Avon in 1564. He grew up in a large family of eight brothers and four sisters, but many of them died very young. His father, John Shakespeare, made and sold gloves. William learned at a school in Stratford. He married very young when he was about nineteen, and soon moved to London where he worked at a theater. There he began to write plays for the theater. His plays were good and people like them. He wrote thirty- seven plays and some books of poems. At the end of his life he came back to Stratford and died there in 1616. STATEMENTS TRUE FALSE 1. William Shakespeare was born in England. T 2. He worked at a theater in London. T 3. He didn’t write any poems. F 4. He died when he was 52 years old. T (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. Come soon or you may not meet us. => If you don’t come soon, you may not meet us. 34. Ba stayed up late watching TV, so he is tired now. => Because Ba stayed up late watching TV, he is tired now. 35. My friend cannot stay with me longer. => I wish my friend could stay with me longer. 36. He is fond of walking in the rain. => He enjoys walking THE END AND GOOD LUCK 4
  31. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -08 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. silver B. police C. instance D. student 2. A. impress B. comic C. cotton D. baggy 3. A. subject B. symbol C. unique D. sweater (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. If we ___ wasting water, there will be a shortage of fresh water in a few decades. A. go on B. turn off C. turn on D. look for 5. Nam got wet___ he forgot his umbrella. A. so B. because C. if D. though 6. My Aunt Judy is the woman ___ is holding Jack. A. who B. whom C. which D. whose 7. The Aodai ___ of long silk tunic that is slit on the sides and worn over loose pants. A. comprises B. makes C. composes D. consists 8. Tom ___ write to me until last year. Now he sends me e-mail. A. is used to B. uses to C. used to D. gets used to 9. My friends spend hours ___ the Net every day. It is a waste of time. A. traveling B. exploring C. working D. having 10. Let’s go swimming this afternoon, ___? A. shall we B. will we C. let we D. let not we 11. We walk ___ half an hour to reach the waterfall. A. in B. on C. at D. for 12. Mai ___ in Hanoi for five years now. A. lived B. lives C. has lived D. is living 13. The problem is very difficult. It ___. A. can’t solve B. couldn’t solve C. can’t be solve D. can’t be solved (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Although Hoa was very hungry, but she didn’t eat much. A B C D 15. Let’s turning off the TV. I want to read book. A B C D 16. My sister studied hard, so she completed her exam successful. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage :(4 pts) Jeans are very popular with young people all (17)___ the world. Some people say that jeans are the “uniform” of (18) ___. But they haven’t been always popular. The story of jeans 1
  32. started (19) ___two hundred years ago. People in Genoa, Italy, made pants. The cloth (20) ___in Genoa was called “jeanos”. The pants were called “jeans”. In 1850, a salesman (21) ___ California began selling pants made of canvas. His name was Levi Straus. (22) ___ they was so strong , “ Levi’s pants” became (23) ___ with gold miners, farmers and cowboys. Six years (24) ___, Levis began making his pants with blue cotton cloth called denim. Soon after, factory workers in the United States and Europe began wearing jeans. Young people usually didn’t wear them. 17. A. in B. on C. over D. above 18. A. youth B. young C. younger D. youngest 19. A. lots B. much C. most D. almost 20. A. make B. makes C. making D. made 21. A. in B. on C. at D. with 22. A. although B. but C. because D. so 23. A. famous B. popular C. good D. wonderful 24. A. late B. later C. latest D. last (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. Computer is one of the most important___ of the 20th century (Invent) 26. Ann asked me if I was ___ in learning English (Interest) 27. In order keep fit, we should do exercises___. (Regular) 28. It is difficult to give a speech without ___. (Prepare) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) In the first year of lower secondary school, Nam had some difficulties in learning English. His pronunciation of English words was really bad and his English grammar was worse. He did not know how to improve them. One afternoon after the lesson, his teacher of English told him to wait for her outside the classroom. She took him to the school library and showed him cassettes of pronunciation drills kept in a glass bookcase. She also told him how to use an English- English dictionary to improve his English grammar. “Now I think you know what you should do,”said she. He did not know that only one year later, he would win the first prize in the English speaking contest. Statements T F 29. At first, Nam was not good at English. 30. His pronunciation of English words is worse than his English grammar. 31. She took him to the bookshop to show him the cassettes and the dictionary. 32. She helped Nam to improve his English pronunciation and grammar by himself. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. If you don’t study harder, you will surely fail the next exam. => Unless 34. They will open the National Stadium next Sunday. => The National Stadium 35. “Are you interested in learning English?” said Ann. => Ann asked me 36. I was very amused, so I couldn’t stop laughing. => Because THE END AND GOOD LUCK 2
  33. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -08 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. silver B. police C. instance D. student 2. A. impress B. comic C. cotton D. baggy 3. A. subject B. symbol C. unique D. sweater (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. If we ___ wasting water, there will be a shortage of fresh water in a few decades. A. go on B. turn off C. turn on D. look for 5. Nam got wet___ he forgot his umbrella. A. so B. because C. if D. though 6. My Aunt Judy is the woman ___ is holding Jack. A. who B. whom C. which D. whose 7. The Aodai ___ of long silk tunic that is slit on the sides and worn over loose pants. A. comprises B. makes C. composes D. consists 8. Tom ___ write to me until last year. Now he send me e-mail. A. is used to B. uses to C. used to D. gets used to 9. My friends spend hours ___ the Net every day. It is a waste of time. A. traveling B. exploring C. working D. having 10. Let’s go swimming this afternoon, ___? A. shall we B. will we C. let we D. let not we 11. We walk ___ half an hour to reach the waterfall. A. in B. on C. at D. for 12. Mai ___ in Hanoi for five years now. A. lived B. lives C. has lived D. is living 13. The problem is very difficult. It ___. A. can’t solve B. couldn’t solve C. can’t be solve D. can’t be solved (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. Although Hoa was very hungry, but she didn’t eat much. A B C D 15. Let’s turning off the TV. I want to read book. A B C D 16. My sister studied hard, so she completed her exam successful. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Jeans are very popular with young people all (17)___ the world. Some people say that jeans are the “uniform” of (18) ___. But they haven’t been always popular. The story of jeans 3
  34. started (19) ___two hundred years ago. People in Genoa, Italy, made pants. The cloth (20) ___in Genoa was called “jeanos”. The pants were called “jeans”. In 1850, a salesman (21) ___ California began selling pants made of canvas. His name was Levi Straus. (22) ___ they was so strong , “ Levi’s pants” became (23) ___ with gold miners, farmers and cowboys. Six years (24) ___, Levis began making his pants with blue cotton cloth called denim. Soon after, factory workers in the United States and Europe began wearing jeans. Young people usually didn’t wear them. 17. A. in B. on C. over D. above 18. A. youth B. young C. younger D. youngest 19. A. lots B. much C. most D. almost 20. A. make B. makes C. making D. made 21. A. in B. on C. at D. with 22. A. although B. but C. because D. so 23. A. famous B. popular C. good D. wonderful 24. A. late B. later C. latest D. last (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. Computer is one of the most important_ inventions_ of the 20th century (invent) 26. Ann asked me if I was _interested_ in learning English (interest) 27. In order keep fit, we should do exercises__ regularly_. (regular) 28. It is difficult to give a speech without __preparation_. (prepare) (29 – 32) Read the text and decide whether the folowing statements are True (T) or False (F) (2 pts) In the first year of lower secondary school, Nam had some difficulties in learning English. His pronunciation of English words was really bad and his English grammar was worse. He did not know how to improve them. One afternoon after the lesson, his teacher of English told him to wait for her outside the classroom. She took him to the school library and showed him cassettes of pronunciation drills kept in a glass bookcase. She also told him how to use an English- English dictionary to improve his English grammar. “Now I think you know what you should do,”said she. He did not know that only one year later, he would win the first prize in the English speaking contest. Statements True False 29. At first, Nam was not good at English. T 30. His pronunciation of English words is worse than his English grammar. F 31. She took him to the bookshop to show him the cassettes and the dictionary. F 32. She helped Nam to improve his English pronunciation and grammar by himself. T (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. If you don’t study harder, you will surely fail the next exam. => Unless you study harder, you will surely fail the next exam. 34. They will open the National Stadium next Sunday. => The National Stadium will be opened next Sunday. 35. “Are you interested in learning English?” said Ann. => Ann asked me if I was interested in learning English 36. I was very amused, so I couldn’t stop laughing. => Because I was very amused, I couldn’t stop laughing. THE END AND GOOD LUCK 4
  35. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -09 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. that B. this C. think D. mother 2. A. customer B. truck C. include D. custard 3. A. cities B. countries C. babies D. flies (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. If he ___ on telling lies, nobody will believe a word he says. A. go B. goes C. going D. went 5. Tom suggested ___ late tonight. A. to work B. work C. should work D. working 6. He failed the exam; ___, he had to do the job he didn’t like. A. therefore B. and C. but D. though 7. Emails can be sent and received at any hour of the day, ___? A. can they B. can it C. can’t it D. can’t they 8. Most children enjoy ___advertisements on TV. A. to watch B. watch C. watching D. watched 9. Without a ___, you cannot access to the Internet. A. machine B. television C. computer D. translator 10. The baby laughed ___ when her mother told her a funny story. A. happy B. happiness C. unhappy D. happily 11. I’m ___ that people have spoiled this area. A. disappointed B. disappointment C. disappointing D. disappoint 12. This newspaper is ___ every day. It's a daily newspaper A. publishing B. published C. to publish D. publish 13. Tet is a festival___occurs in late January or early February. A. whom B. who C. when D. which (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. He may miss the train unless he doesn’t hurry. A B C D 15. Trung is flying to Sacramento, that is the capital city of California. A B C D 16. She has taught in this school since five years. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) The (17) ___ Sunday in May is Mother’s Day. It is a (18) ___ holiday in both Britain and American. On that day, children send Mother’s day cards to their mother. They give 1
  36. their (19) ___ flowers or sweets as presents. Fathers and children do the cooking so that mothers can have a (20) ___. In the USA, Mother’s Day (21) ___in 1860s. There was a small town called Prunty town in the middle of the USA. People in the town fought against each other (22) ___the war. After the war, they hated each other. Mrs. Ann Reeves Janis wanted the people to make (23) ___with each other again. So she started “Mother’s Friendship Day”. On that day, she visited (24) ___the other mothers in the town and said, “Let us be friends with each other again”. Her idea succeeded. The same thing happened in other parts of the country. After she died, her daughter carried on her idea. In 1908, “Mother’s Friendship Day” became “Mother’s Day”. 17. A. one B. second C. three D. two 18. A. general B. private C. public D. commonly 19. A. fathers B. sisters C. brothers D. mothers 20. A. rest B. break C. free D. time 21. A. started B. to start C. starting D. had stared 22. A. a while B. as C. when D. during 23. A. friendly B. friendship C. friend D. friends 24. A. plenty B. whole C. a lot D. all (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. We need further ___ (inform) 26. Sapa is one of the___ regions of Vietnam. (mountain) 27. We have a great ___ for her as a writer. (admire) 28. It was an___ journey. (interest) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) HOW DIFFERENT STUDENTS LEARN THEIR ENGLISH VOCABULARY Hoa: I have a little book. It’s an address book with the letters of alphabet, and I write the new words in two or three times a week. I write English words first, then the translation. I try to learn ten new words a day. Lan: I have a little notebook. I always have it with me. I try to fill one page a day. Sometimes I put words in groups, like fruit- all kinds of fruit, or colors, or clothes, or things and the shops where you buy them. Nam: I write the new words on a little piece of paper of paper, with the English on one side and the Vietnamese on the other side. I write the English words in a sentense so I know how to use them, and what words they are used with. Statements True False 1. Lan has a little notebook with the letters of the alphabet. 2. Hoa writes the new words in the book two or three times a week. 3. Nam somtimes puts words in groups. 4. Nam writes the English words in a sentence so he knows how to use them. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. “Do these books belong to you? Lien” Ba asked => Ba asked Lien 34. He hasn’t written to me since June. => The last time 35. I’m not a millionaire, so I can’t buy you a car. => If I 36. People believe that 13 is an unlucky number. => It is 2
  37. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -09 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. that B. this C. think D. mother 2. A. customer B. truck C. include D. custard 3. A. cities B. countries C. babies D. flies (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. If he ___ on telling lies, nobody will believe a word he says. A. go B. goes C. going D. went 5. Tom suggested ___ late tonight. A. to work B. work C. should work D. working 6. He failed the exam; ___, he had to do the job he didn’t like. A. therefore B. and C. but D. though 7. Emails can be sent and received at any hour of the day, ___? A. can they B. can it C. can’t it D. can’t they 8. Most children enjoy ___advertisements on TV. A. to watch B. watch C. watching D. watched 9. Without a ___, you cannot access to the Internet. A. machine B. television C. computer D. translator 10. The baby laughed___when her mother told her a funny story. A. happy B. happiness C. unhappy D. happily 11. I’m ___ that people have spoiled this area. A. disappointed B. disappointment C. disappointing D. disappoint 12. This newspaper is ___ every day. It's a daily newspaper A. publishing B. published C. to publish D. publish 13. Tet is a festival___occurs in late January or early February. A. whom B. who C. when D. which (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 14. He may miss the train unless he doesn’t hurry. A B C D 15. Trung is flying to Sacramento, that is the capital city of California. A B C D 16. She has taught in this school since five years. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) The (17) ___ Sunday in May is Mother’s Day. It is a (18) ___ holiday in both Britain and American. On that day, children send Mother’s day cards to their mother. They give 3
  38. their (19) ___ flowers or sweets as presents. Fathers and children do the cooking so that mothers can have a (20) ___. In the USA, Mother’s Day (21) ___in 1860s. There was a small town called Pruntytown in the middle of the USA. People in the town fought against each other (22) ___the war. After the war, they hated each other. Mrs. Ann Reeves Janis wanted the people to make (23) ___with each other again. So she started “Mother’s Friendship Day”. On that day, she visited (24) ___the other mothers in the town and said, “Let us be friends with each other again”. Her idea succeeded. The same thing happened in other parts of the country. After she died, her daughter carried on her idea. In 1908, “Mother’s Friendship Day” became “Mother’s Day”. 17. A. one B. second C. three D. two 18. A. general B. private C. public D. commonly 19. A. fathers B. sisters C. brothers D. mothers 20. A. rest B. break C. free D. time 21. A. started B. to start C. starting D. had stared 22. A. a while B. as C. when D. during 23. A. friendly B. friendship C. friend D. friends 24. A. plenty B. whole C. a lot D. all (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. We need further ___information_ (inform) 26. Sapa is one of the__mountainous_ regions of Vietnam. (mountain) 27. We have a great __admiration_ for her as a writer. (admire) 28. It was an__interesting_ journey. (interest) (29 – 32) Read the text and decide whether the folowing statements are True (T) or False (F) (2 pts) HOW DIFFERENT STUDENTS LEARN THEIR ENGLISH VOCABULARY Hoa: I have a little book. It’s an address book with the letters of alphabet, and I write the new words in two or three times a week. I write English words first, then the translation. I try to learn ten new words a day. Lan: I have a little notebook. I always have it with me. I try to fill one page a day. Sometimes I put words in groups, like fruit- all kinds of fruit, or colors, or clothes, or things and the shops where you buy them. Nam: I write the new words on a little piece of paper of paper, with the English on one side and the Vietnamese on the other side. I write the English words in a sentense so I know how to use them, and what words they are used with. Statements True False 1. Lan has a little notebook with the letters of the alphabet. F 2. Hoa writes the new words in the book two or three times a week. T 3. Nam somtimes puts words in groups. F 4. Nam writes the English words in a sentence so he knows how to use them. T (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. “Do these books belong to you? Lien” Ba asked => Ba asked Lien if those books belonged to her. 34. He hasn’t written to me since June. => The last time he wrote to me was in June 35. I’m not a millionaire, so I can’t buy you a car. => If I were a millionaire, I could buy you a car. 36. People believe that 13 is an unlucky number. => It is said that 13 is an unlucky number. 4
  39. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -10 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. cried B. published C. ordered D. sprayed 2. A. qualify B. baggy C. grocery D. scenery 3. A. union B. unit C. until D. university (4 – 13) Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. That’s the man ___ mother tongue is Chinese. A. which B. whose C. that D. who 5. The woman ___ daughter got a scholarship to study abroad was very happy. A. who B. whose C. that D. whom 6. English, Chinese and Tamil are also ___ spoken in Malaysia. A. widened B. width C. wide D. widely 7. He hates cooking and ___ clothes. A. wash B. to wash C. washing D. washed 8. Nam passed his exam, ___? A. did he B. didn’t he C. doesn’t he D. wasn’t he 9. Our school year now often starts ___ August the 15th. A. in B. on C. at D. for 10. If it ___ this evening, I won’t go out with you. A. rains B. rained C. was raining D. has rained 11. Can you ___ the light. It’s too dark here. A. turn on B. go on C. turn off D. go off 12. Maryam ___ a good time in our city last summer vacation. A. has B. is having C. had D. has had 13. Nam: –“How are you today, Minh?” –Minh: –“___” A. Thanks B. No, thanks C. Yes, thanks D. Fine, thanks (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 13. Between 1980 to 1990, the area was hit by five disastrous tornadoes. A B C D 14. If I have a million dollars, I’d have a trip to space. A B C D 16. How about to use public buses instead of cars to go to work. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Newspapers, magazines, (17) ___ books are written media. Newspapers are one of the (18) ___ sources for spreading news and events (19) ___ the world. 1
  40. Radio and television supply information and entertainment to the public. Motion pictures are one of the most (20) ___ forms of entertainment. Movies are also teach people many (21) ___ subjects. The multimedia computer (22) ___ students learn about a particular topic in a (23) ___ of ways. When we use the internet, we can give and get a lot of information very (24) ___. 17. A. so B. but C. and D. because 18. A. main B. kind C. happy D. hard 19. A. all B. throughout C. out D. on 20. A. right B. interested C. expensive D. popular 21. A. also B. too C. other D. another 22. A. gives B. helps C. asks D. says 23. A. variety B. difference C. change D. kind 24. A. exactly B. correctly C. secretly D. quickly (25 – 28) Supply the correct form of the words in parentheses to complete the sentences. (2 pts) 25. This school has excellent ___ (Repute) 26. We often take part in many ___activities at school. (Culture) 27. They enjoy talking to ___ in English. (Foreign) 28. If you want to ___your English, we can help you. (Improvement) (29 – 32) Read the text and decide whether the following statements are True (T) or False (F) (2 pts) Ha Long- Bay of the Descending Dragon- is very popular with both Vietnamese and international tourists. One of the attractions of Ha Long is the Bay’s calm water with limestone moutains. The Bay’s water is clear during the spring and early summer. Upon arriving in Ha Long city, the visitors will go along Chay Beach. From the beach, visitors can hire a boat and go out to the Bay. It is here that visitors will find some of southeast Asia’s most beautiful sites. Dau Go cave is one of the most beautiful caves at Ha Long. It was the cave in which General Tran Hung Dao hid wooden stakes to beat the Mongols on Bach Dang River in 1288. Statements T F 29. Ha Long is very popular with only Vietnamese tourists. 30. The Bay’s calm water with limestone moutains is one of the attractions of Ha Long. 31. The Bay’s water is clear during the year. 32. One of the most beautiful caves at Ha Long is Dau Go cave. (33 – 36) Complete the second sentences in such a way that it means the same as the original one.( 4 pts) 33. He asked them, “Why do you come home late?” => He asked them 34. People speak English as their first language in Australia. => English 35. Tom doesn’t have a computer at home and he’d love to. => Tom wishes 36. She doesn’t work hard, so she doesn’t get good marks. => If she THE END AND GOOD LUCK 2
  41. SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ TIẾNG ANH VÀO LỚP 10 THPT ĐỀ THI SỐ 10 -10 NĂM HỌC: 2014 – 2015 Thời gian: 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề thi gồm 02 trang) Họ và tên: Lời dặn thí sinh: Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi này. Lớp Số báo danh . Thí sinh không được sử dụng bất cứ tài liệu nào kể cả từ điển. === Điểm Giám khảo Giám thị 1 Giám thị 2 (1-3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others: (1.5 pts) 1. A. cried B. published C. ordered D. sprayed 2. A. qualify B. baggy C. grocery D. scenery 3. A. union B. unit C. until D. university (4 – 13) Choose the word or phrase (A,B,C or D) that best fits the blank space in each sentence: (5 pts) 4. We ___ him for many years. A. don’t see B. aren’t seeing B. weren’t seeing D. haven’t seen 5. The woman ___ daughter got a scholarship to study abroad was very happy. A. who B. whose C. that D. whom 6. English, Chinese and Tamil are also ___ spoken in Malaysia. A. widened B. width C. wide D. widely 7. He hates cooking and ___ clothes. A. wash B. to wash C. washing D. washed 8. Nam passed his exam, ___? A. did he B. didn’t he C. doesn’t he D. wasn’t he 9. Our school year now often starts ___ August the 15th. A. in B. on C. at D. for 10. If it ___ this evening, I won’t go out with you. A. rains B. rained C. was raining D. has rained 11. Can you ___ the light. It’s too dark here. A. turn on B. go on C. turn off D. go off 12. Maryam ___ a good time in our city last summer vacation. A. has B. is having C. had D. has had 13. Nam: –“How are you today, Minh?” –Minh: –“___” A. Thanks B. No, thanks C. Yes, thanks D. Fine, thanks (14 – 16) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting: (1.5 pts) 13. Between 1980 to 1990, the area was hit by five disastrous tornadoes. A B C D 14. If I have a million dollars, I’d have a trip to space. A B C D 16. How about to use public buses instead of cars to go to work. A B C D (17 – 24) Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits the blank space in the following passage:(4 pts) Newspapers, magazines, (17) ___ books are written media. Newspapers are one of the (18) ___ sources for spreading news and events (19) ___ the world. 3