Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 10 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

docx 3 trang Kiều Nga 07/07/2023 550
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 10 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_mon_tieng_anh_de_10_nam_hoc_202.docx

Nội dung text: Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 10 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 – NĂM HỌC 2021-2022 (Đề thi gồm: 02 trang) Môn: TIẾNG ANH - ĐỀ 10 Họ và tên thí sinh: . SBD: I. MULTIPLE CHOICE (8.0 pts ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 01. A. place B. great C. basic D. artisan Question 02. A. sunbathe B. theater C. father D. weather Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in the position of second stress in each of the following questions. Question 03. A. surface B. attraction C. bamboo D. technology Question 04. A. convenient B. encourage C. material D. modernize Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 05. It has been raining much these days. We wish it stop raining now so that we could have a nice picnic tomorrow. A B C D Question 06. Mrs. Brown got used to use chopsticks during meals after living in Vietnam for a month. A B C D Question 07. It is considered that life in a city is wonderful and unenjoyable. A B C D Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 08. After the tourists___ two hours in the gallery, they___ to a craft village. A. had spent/ travelled B. spent/ travelled C. had spent/ travelling D. spent/ had travelled Question 09. It’s not easy to give up___. My uncle has tried___ it lots of times without success. A. smoke/ to do B. to smoke/ doing C. smoking/ to do D. smoking/ doing Question 10. ___ university has been built in our area. A. An B. A C. The D. 0 Question 11. Air pollution has a bad influence___ the environment. A. at B. in C. on D. to Question 12. My sister is a poet. She often takes___ from the natural beauty. A. inspiration B. inspire C. inspiring D. inspirational Question 13. Look! The children are playing___ in the school yard. A. happy B. happiness C. happier D. happily Question 14. My brother is a famous artisan in the village, ___ he is still very young. A. because B. although C. when D. however Question 15. We live in the mountainous area so we often go climbing___ we have free time. A. whenever B. however C. whatever D. wherever Question 16. The artisans in my village can___ basket weaving. They earn enough money from it. A. deal with B. come back C. live on D. pass down Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable respond to complete each of the following exchanges. Question 17. - Peter: “It’s very kind of you to help us. Thanks a lot, Daisy!” - Daisy: “___.” A. It doesn’t matter. B. That’s right. C. You’re welcome! D. Thanks! Question 18. - Paul: “Hi, John! How’s it going? Getting over jet lag?” - John: “Yes, ___.” A. Yes, I ate pretty much last night. B. Yes, I read pretty much last night C. Yes, I slept pretty well last night. D. Yes, I studied pretty well last night. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following question. Question 19. Students in our class always have a good relationship with one another. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 1/2
  2. A. get on with B. know C. look after D. think about Question 20. At the weekends, the city is always crowded with people. A. full B. busy C. quiet D. packed Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following question. Question 21. When you come inside a temple, you should take off your shoes and hat. A. go on B. put on C. get on D. turn on Question 22. In developing countries, a lot of people are still living in poverty. A. difficulty B. illiteracy C. health D. wealth Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each numbered blank. Traditionally, rural villages in Vietnam produced handicrafts (23)___ they were not busy with planting or harvesting crops. Over time, many villages developed the expertise to (24)___ Specialized products and so particular villages became famous (25)___ such things as weaving, woodwork, lacquer work and metal products. With industrialisation many villagers moved to the cities but not maintained (26)___ craft skills and networks to produce products for the city market, for example, craft villages make furniture, grow flowers or make utensils for the urban population. Other villages changed from making (27)___ crafts to producing different products desired by an industrialised society. Question 23. A. where B. when C. how D. Why Question 24. A. do B. get C. give D. make Question 25. A. for B. at C. in D. after Question 26. A. her B. his C. their D. our Question 27. A. fashional B. traditional C. natural D. industrial Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. Sydney is Australia’s most exciting city. The history of Australia begins here. In 1788 Captain Arthur Philips arrived in Sydney with 11 ships and 1624 passengers from Britain (including 770 prisoners). Today there are about 3.6 million people in Sydney. It is the biggest city in Australia, the busiest port in the South Pacific and one of the most beautiful cities in the world. In Sydney, the buildings are higher, the colors are brighter and the nightlife is more exciting. There are over 20 excellent beaches close to Sydney and its warm climate and cool winter have made it a favourite city for immigrants from overseas. There are two things that make Sydney famous: its beautiful harbor, the Sydney Harbor Bridge, which was built in 1932 and the Sydney Opera House, which was opened in 1973. Question 28. Where did Captain Arthur Philips arrive in 1788? A. Britain B. South Pacific C. Sydney D. Australia Question 29. The first population of Sydney was___. A. 1624 B. 770 C. 3.600.000 D. 2394 Question 30. The things that make Sydney famous are___. A. the high buildings and exciting nightlife B. beaches C. Sydney Harbor Bridge and Sydney Opera House D. harbors Sydney 31. Which of the following statements is NOT true about Sydney? A. Sydney is one of the most beautiful cities in the world. B. Sydney is the most exciting city in Australia. C. Sydney is not a favourite city for people from overseas to immigrate into. D. Sydney is the busiest port in the South Pacific. Question 32. Which of the following should be the title of the reading passage? A. Sydney Opera House. B. The History of Sydney. C. Sydney beaches and harbors D. An introduction of Sydney II. WRITING (2.0 pts) Finish the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, beginning each new one with the given word(s). Write the new sentences on your answer sheet. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 2/2
  3. Question 33. We started learning English when we were in grade 3.  We have Question 34. Ba doesn’t learn hard so his marks at school are always bad.  If Question 35. “ Please, come to see us whenever you have free time, Mary.”. Daisy said.  Daisy invited Question 36. The children are listening to music in their room.  Music Combine two sentences into a new one, using the words in brackets. Do not change the given words in any way. Write the new sentences on your answer sheet. Question 37. This book is so interesting that I have read it twice. (such)  Question 38. I’ll give you a call immediately after I have finished my work. (as soon as)  Question 39. The villagers are trying to learn English. They can communicate with foreign customers.  (order) Question 40. The children are eager to visit Hue next week. (forward)  ___HẾT ___ ANSWER KEYS I. MULTIPLE CHOICE (from question 1 to question 32) 01. D 02. B 03. A 04. D 05. B 06. B 07. D 08. A 09. B 10. B 11. C 12. A 13. D 14. B 15. A 16. C 17. C 18. C 19. A 20. D 21. B 22. D 23. B 24. D 25. A 26. C 27. B 28. C 29. A 30. C 31. C 32. D II. WRITING (from question 33 to question 40) Question 33. We have learnt (have been learning) English since we were in grade 3. Question 34. If Ba learned hard, his marks at school wouldn’t be bad. ( . would be good) Question 35. Daisy invited Mary to come to see her whenever she had free time. Question 36. Music is being listened to by the children in their room. Question 37. It is such an interesting book that I have read it twice. Question 38. As soon as I have finished my work, I’ll give you a call. I’ll give you a call as soon as I have finished my work Question 39. The villagers are trying to learn English in order to communicate with foreign customers The villagers are trying to learn English in order that they can communicate with foreign customers Question 40. The children are looking forward to visiting Hue next week. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 3/2