Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 09 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

docx 3 trang Kiều Nga 07/07/2023 500
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 09 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_mon_tieng_anh_de_09_nam_hoc_202.docx

Nội dung text: Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 09 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 – NĂM HỌC 2021-2022 (Đề thi gồm: 02 trang) Môn: TIẾNG ANH - ĐỀ 09 Họ và tên thí sinh: . SBD: A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 01. A. education B. graduate C. individual D. confident 02. A. embarrassed B. awareness C. abandoned D. captain II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. 03. A. recognize B. concentrate C. assignment D. cognitive 04. A. teenager B. vehicle C. activate D. nationwide III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 05. Last Wednesday witnessed a sudden drop in raw oil price. A. significant B. gradual C. sharp D. considerable 06. It was unprofessional___ casual clothes to the international conference. A. of her to wear B. for her wearing C. for her to wear D. of her wear 07. The very first metro is being built to___ the travel demands of Saigonese. A. solve B. make C. see D. meet 08. ___ ease traffic congestion, it is necessary to promote the development of public transport. A. Because of B. Despite C. In order to D. Since 09. I think life today is___ comfortable than it was in the past. A. About as B. a lot more C. more and more D. the more 10. My friend were all extremely___ when they heard I’d lost my job. A. tolerant B. sympathetic C. obedient D. confident 11. Vietnamese prefer riding motorbike___ walking to work A. to B. for C. than D. rather than 12. It is hard___ us to persuade him to believe what we said. A. to B. of C. for D. with 13. A lot of___ were built to solve the traffic jam problem at intersections. A. trams B. flyovers C. skytrains D. tunnels IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions. 14. If you slept under a mosquito net, you weren’t bitten so often. A B C D 15. Unfortunately, the catering committee can never agree between themselves. A B C D 16. We went by a train to the west of England last month. A B C D V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. “What a meaningful thing you’ve done for your less fortunate friend, my son!” “___” A. Thanks for talking care of me, Mom. B. What a wonderful gift you’ve made for me. C. I don’t really care. I must go now. D. Thank you mom that’s just a bit I can do for them. 18. “New Year is coming. I’ll repaint the house for Mrs. Poor Old Amada.” “___” A. No, not for me. B. That would be great help. C. It is very expensive D. Not at all VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 19. The old blood cells are broken down by the sleep and eliminated from the body. A. cut out B. exhaled C. removed D. held By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 1/2
  2. 20. Humans will enjoy longer life expectancy when they are more conscious of what they eat and do. A. aware of B. capable of C. responsible for D. suitable for VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 21. Global warming may lead to many negative changes, including harsher weather conditions. A. more unbearable B. milder C. more extreme D. more serious 22. The physical therapy helped Jim overcome his fear of height. A. overwhelm B. control C. neglect D. conquer VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. Living in a city has a number of drawbacks. Firstly, there is the problem of traffic (23)___ and traffic accidents. The increase in population and the increasing number of vehicles have (24)___ many accidents to happen every day. Secondly, air pollution (25)___ affects people's health, and it also has a bad (26)___ on the environment More and more city dwellers suffer from coughing or breathing problems. Thirdly, the city is noisy, even at night. Noise pollution comes from the traffic and from construction sites. Buildings are always being knocked down and rebuilt. These factors contribute to making city life (27)___ difficult for its residents. 23. A. calm B. jams C. light D. legacy 24. A. caused B. made C. done D. got 25. A. actively B. negatively C. positively D. weakly 26. A. pressure B. consequence C. influence D. result 27. A. mostly B. very C. much D. more IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. Every year students in many countries learn English. Some of these students are young children. Others are teenagers. Many are adults. Some learn at school. Others study by themselves. A few learn English just by hearing the language in films, on television, in the office or among their friends. But not many are lucky enough to do that. Most people must work hard on their lessons to learn another language. Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects. They study their own language, mathematics and English. In England, America or Australia, many boys and girls study their own language, which is English and another language, perhaps French, German or Spanish. Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies because some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English 28. According to the writer___. A. Only adults learn English C. no children like to learn English B. English is useful only for teenagers D. English is popular all over the world 29. Most people learn English by___. A. watching videos only B. working hard on their lessons C. hearing the language in the office D. talking with the foreigners 30. Many boys and girls learn English because___. A. it is included in their study courses B. English can give them a job C. they are forced to learn it D. they have to study their own languages 31. In America and Australia, many school children study___. A. English as a foreign language B. English and mathematics only C. such foreign languages as French, German or Spanish D. their own language and no foreign language 32. Many adults learn English because___. A. English is spoken in their office B. they want to go abroad C. most of their books are in English D. it helps them in their work B. WRITING (2.0 points) By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 2/2
  3. X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. 33. It is a three-hour drive from Hanoi to Nam Dinh.  It takes 34. It's a pity you didn't tell us about this.  I wish 35. They think the owner of the house is abroad.  The owner 36. The children couldn't go swimming because the sea was very rough.  The sea was too XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets. 37. I can’t understand him because he speaks so quickly. IF  38. The suitcase is so heavy that I can’t carry it. SUCH  39. It will be very cold tomorrow. WISH  40. The sun is much hotter than the moon. SO AS  ___HẾT___ ANSWER KEYS 01. D 02. B 03. C 04. D 05. C 06. A 07. D 08. C 09. C 10. B 11. A 12. C 13. B 14. C 15. D 16. B 17. D 18. B 19. C 20. A 21. B 22. A 23. B 24. A 25. B 26. C 27. D 28. D 29. B 30. A 31. C 32. D 33. It takes three hours to drive from Hanoi to Nam Dinh. 34. I wish you had told us about it. 35. The owner of the house is thought to be abroad. 36. The sea was too rough for the children to go swimming. 37. If he didn’t speak so quickly, I could understand him. 38. It is such a heavy suitcase that I can’t carry it. 39. I wish it wouldn’t be cold tomorrow. 40. The moon isn’t so hot as the sun. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 3/2