Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 07 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

docx 3 trang Kiều Nga 07/07/2023 431
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 07 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_mon_tieng_anh_de_07_nam_hoc_202.docx

Nội dung text: Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 07 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 – NĂM HỌC 2021-2022 (Đề thi gồm: 02 trang) Môn: TIẾNG ANH - ĐỀ 07 Họ và tên thí sinh: . SBD: A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 01: A. killed B. cured C. crashed D. waived Question 02: A. bush B. rush C. pull D. lunar II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 03: A. conserve B. conquer C. conceal D. contain Question 04: A. compulsory B. influential C. oceanic D. advantageous III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions. Question 05: At the moment I am spending my weekend go to camping with my friends. A B C D Question 06: My father asked me to pay much attention to English next year. A B C D Question 07. When she came to my house I lied in bed listening to music. A B C D IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. Question 08: I don’t have a computer. I wish I___ a new one. A. have B. have had C. had D. will have Question 09: When my father was young, he___ get up early to do the gardening. A. was used to B. use to C. got used to D. used to Question 10: What would you do if you___ me? A. are B. have been C. were D. will be Question 11: A country which exports a lot of rice is called a(n)___ country. A. rice-export B. exporting-rice C. export-rice D. rice-exporting Question 12: The boy___ eyes are brown is my friend. A. whose B. who C. whom D. which Question 13: I don’t have a computer. I wish I___ a new one. A. have B. have had C. had D. will have Question 14: The teacher told his students___ laughing. A. stop B. stopping C. to stop D. stopped Question 15: I suggest___ a picnic on the weekend. A. to have B. having C. had D. have Question 16: She felt tired. ___, she had to finish her homework. A. However B. Therefore C. So D. Although V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges Question 17: Peter was late for his meeting with Daisy. -Peter: “I apologize for keeping you waiting for 2 hours. My car broke down on the way.” -Daisy: “___” A. You are very welcome. B. your apology is accepted C. thank you. D. it is my pleasure. Question 18: David and Linda are talking about the environmental problem. -David: “I think to reduce pollution people should use public transport instead of their own cars.” -Linda: “___” A. I don’t know. I just don’t think it’s for me. B. What nonsense! C. Yes, let’s. D. I can’t agree with you more. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 1/2
  2. VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 19: By the end of the storm, the hikers had depleted their emergency stores. A. lost B. greatly dropped C. destroyed D. used almost all of Question 20: Domestic chores will no longer be a burden thanks to the inventions of laborsaving devices. A. Official B. Household C. Foreign D. Schooling VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 21: After her husband's tragic accident, she took up his position at the university. A. incredible B. boring C. mysterious D. comic Question 22: Doctors have criticized the government for failing to invest enough in the health service. A. praised B. blamed C. accused D. commented VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. More and more people are discovering that sharing and talking about their favorite books with others can be as rewarding as the act of reading (23)___. For people who feel that they are too busy to sit down with a book, a book club helps them schedule time to read , others have gained self- confidence by (24)___ in or leading a discussion. And most people enjoy the chance to (25)___ new friends. A successful book club should have a group that is small enough so even the quiet people can be heard, but also big enough for many different (26)___. The best arrangement is a (27)___ of ages, sexes, and backgrounds for more reading variety and livelier discussions. Question 23. A. it B. itself C. themselves D. oneself Question 24. A. participating B. taking C. talking D. sitting Question 25. A. do B. make C. from D. gather Question 26. A. characters B. issues C. attitudes D. opinions Question 27. A. mixture B. range C. number D. lot IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. The invention of the phonograph happened quite by accident. Thomas Edison moved to Menlo Park, New Jersey in 1876, where he established an industrial research laboratory. There, Edison was working on a carbon telephone transmitter to improve the existing Bell telephone system. In that laboratory a year later, Edison invented the phonograph while he was trying to improve a telegraph repeater. He attached a telephone diaphragm to the needle in the telegraph repeater; in this way, he was able to reproduce a recording that could be played back. After he made some improvements to the machine, he tested it. He recited “Mary Had a Little Lamb” into the machine and played his voice back to a very surprised audience. Question 28. What is the best title for the passage? A. Thomas Edison’s many inventions B. Improvements in telephone and telegraph C. The History of Menlo Park D. An accidental invention Question 29. In what year did the invention of phonograph occur? A. 1876 B. 1877 C. 1878 D. the article does not say Question 30. What was Edison working on when he created the phonograph? A. A telegraph repeater B. A telegraph diaphragm C. A telephone repeater D. A telephone diaphragm Question 31. According to the passage, how was the phonograph made? A. With a telephone needle and a recorder B. From a recording of a telegraph C. With only a telegraph repeater D. From a combination of telephone & telegraph part Question 32. According to the passage, how did Edison test his new invention? A. He made improvements to the machine. B. He used a carbon transmitter. C. He read a children’s rhyme. D. He produced the audience voice. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 2/2
  3. B. WRITING (2.0 points) X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. Question 33: She doesn’t know how to get access to the Internet  Question 34: That man used to work with me when I lived in New York.  Question 35: Although it was raining heavily, the match continued until the last minute.  Question 36: The mechanic is repairing his car.  XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets. Question 37: My father was very pleased. I passed the entrance exam with high points.  (Adjective+ that clause) Question 38: The student writes well. I’ve read her composition. (whose)  Question 39: the house is so large that they can’t paint in a week. (if)  Question 40: She visited many countries. She had lots of friends. (the more the more)  .___HẾT___ ANSWER KEYS 01. C 02.D 03. B 04. A 05. C 06. D 07. C 08.C 09. D 10. C 11. D 12.A 13. C 14. C 15. B 16. A 17. B 18.D 19. D 20. B 21. D 22. A 23.B 24. A 25.B 26. D 27. A 28. A 29. B 30. A 31. D 32.C Question 33.  She wishes she knew how to get access to the Internet. Question 34.  That is the man who used to work with me when I lived in New York. Question 35.  Despite the heavy rain, the match continued until the last minute. Question 36.  His car is being repaired by the mechanic. Question 37.  My father was pleased that I passed the entrance exam with high points Question 38.  The student whose composition I’ve read writes well Question 39.  If the house were not so large they could paint in a week Question 40.  The more countries she visited, the more friends she had. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 3/2