Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 06 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

docx 3 trang Kiều Nga 07/07/2023 440
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 06 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_mon_tieng_anh_de_06_nam_hoc_202.docx

Nội dung text: Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 môn Tiếng Anh - Đề 06 - Năm học 2021-2022 - Đỗ Bình (Có đáp án)

  1. SỞ GD&ĐT KÌ THI TUYỂN SINH LỚP 10 – NĂM HỌC 2021-2022 (Đề thi gồm: 02 trang) Môn: TIẾNG ANH - ĐỀ 06 Họ và tên thí sinh: . SBD: A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 01. A. wounded B. combined C. considered D. believed Question 02. A. research B. resent C. resemble D. resist II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. Question 03. A. describe B. descent C. design D. descant Question 04. A. disappear B. recommend C. understand D. volunteer III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions. Question 05. Mrs. Phuong, along with her students from Ha Noi, are planning to take part in charity in remote areas A. along with B. from C. are D. remote areas Question 06. Thai Nguyen High School is a place in that I used to study when I was a child. A. in that B. to study C. when D. a child Question 07. Helen Killer, who was both blind and deafness, overcame her inabilities with the help of her teacher, Ann Sulivan A. who B. blind C. deafness D. inabilities IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. Question 08. Gold___ in California in the 19 century A. has been discovered B. was discover C. they discovered D. was discovered Question 09. She has read___ interesting book. A. a B. an C. the D. no article Question 10. Jupiter is___ planet in the solar system. A. the biggest B. the big C. the bigger D. biggest Question 11. Tommy wanted to know___. A. why his friends laughing B. why did his friends laugh C. the reason why his friends laughing D. why his friends were laughing Question 12. He was believed___ 3 years ago. A. to have gone back hometown B. to go back hometown C. to be go back hometown D. to have been gone back hometown Question 13. Education in England puts___ force for children from 9 to 16 years old. A. into B. on C. off D. through Question 14. I am___ at paying my bills on time. A. hopeful B. hopeless C. hope D. hoping Question 15. Students who study far from home often have problems with___. A. houses B. rooms C. flats D. accommodation Question 16. In his latest speech, the Secretary General___ the importance of wildlife conservation. A. stressed B. excused C. extorted D. remained V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges Question 17. Mrs. Quyen: “Word hard! Otherwise, you may fail the exam” Anna: “___” A. Ok, I will B. I think you have to C. I can’t fail it D. I see Question 18. Teddy: “I’m very sorry for letting you wait for so long” Maria: “___” A. Don’t apologize. I’ve just arrived here. B. You’re welcome C. It doesn’t matter. Thank you D. My pleasure. Don’t worry about it VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 19. During their five-decade history the Asian Games have been advancing in all aspects. A. going off B. going over C. going by D. going ahead By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 1/2
  2. Question 20. The International Union for Conservation of Nature Red List is a comprehensive catalogue of the conservation status of species. A. complete B. rational C. understandable D. valuable VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 21. Your experience with oil well fires will be invaluable to the company in case of trouble A. precious B. priceless C. important D. worthless Question 22. A thrifty buyer chases fruits and vegetables in season. A. professional B. economical C. careful D. extravagant VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. When is the spring season? Spring is the season succeeding winter and preceding summer. Spring (23)___ to the season as well as to ideas of rebirth, rejuvenation, renewal, resurrection, and regrowth. During Spring an important celebration (24)___: Easter Day. It varies between March 22 and April 25 in Western (25)___, and between April 4 and May 8 in Eastern Christianity. What happens in spring? Spring is a time when flowers bloom and trees begin to grow and (26)___. The days grow longer and the temperature in most areas become more (27)___. You can also contemplate the melting of ice and thawing of the ground. The weather during this period becomes much sunnier while hibernating animals begin to come out of hibernation. Question 23. A. takes B. has C. means D. refers Question 24. A. takes part inB. takes note C. takes into D. takes place Question 25. A. hope B. interest C. tradition D. belief Question 26. A. recall B. reproduce C. repeat D. remove Question 27. A. hot B. scorching C. temperate D. cold IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. These stories of killer bees in the news in recent years have attracted a lot of attention as the bees have made their way from South America. Killer bees are reputed to be extremely aggressive in nature, although experts that their aggression may have been somewhat inflated. The killer bee is a combination of the very mild European strain of honeybee and the considerably more aggressive African bee, which was created when the African strain was imported into Brazil in 1955. The African bees were brought into Brazil because their aggression was considered an advantage: they were far more productive than their European counterparts in that they spent a higher percentage of their time working and continued working longer in inclement weather than did the European bees. These killer bees have been known to attack humans and animals, and some fatalities have occurred. Experts point out, however, that the mixed breed known as the killer bee is actually not at all as aggressive as the pure African bee. They also point out that the attacks have a chemical cause. A killer bee stings only when it has been disturbed; it is not aggressive by nature. However, after a disturbed bee stings and flies away; it leaves its stinger embedded in the victim. In the vicera attached to the embedded stinger is the chemical isoamyl acetate, which has an odor that attracts other bees. As other bees approach the victim of the original sting, the victim tends to panic, thus disturbing other bees and causing them to sting. The new stings create more of the chemical isoamyl acetate which attracts more bees and increases the panic level of the victim. Killer bees tend to travel in large clusters or swarms and thus respond in large numbers to the production of isoamyl acetate. Question 28. The subject of the paragraph before paragraph 1 was mostly likely___. A. the creation of the killer bee B. the chemical nature of killer bees attacks C. stories in the media about killer bees D. ways of producing honey Question 29. The word "inflated" in paragraph 1 means___. A. aired B. exaggerated C. blown D. burst Question 30. The word 'their' in paragraph 2 refers to___. A. the European bees' B. the African bees' C. the killer bees' D. the honey bees' By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 2/2
  3. Question 31. Which is NOT mentioned in the passage as a contributing factor in an attack by killer bees? A. Panic by the victims B. The odor of isoamyl acetate C. Disturbance of the bees D. Inclement weather Question 32. Which of the following is NOT a characteristic of killer bees? A. attack humans and animals B. are aggressive by nature C. travel in large clusters D. are a combination of European honeybee and African bee B. WRITING (2.0 points) X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. Question 33: Tom hasn’t watched a football match for 2 months. → Question 34: “You should apply for that job. It is suitable for you.” Kevin said to me. → Question 35: I didn’t have time so I was late. → Question 36: It is necessary to give the employee a full bonus. → XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets. Question 37. I like the essay. You wrote it yesterday. (which) → Question 38. Tokyo is bigger than Ho Chi Minh City. (as .as) → Question 39. I think we should put different kinds of wastes in different places. (suggested) → Question 40. It took me half an hour to write that letter. (spent) → .___The end___ ANSWER KEYS 01.A 02A. 03. D 04.D 05. C 06. A 07. C 08.D. 09. B 10.A 11. D 12. B 13. A 14. B 15. D 16. A 17. A 18.A 19. D 20.A 21. D 22. D 23.D 24. D 25. C 26. B 27. C 28. C 29. B 30. B 31. C 32. B Question 33: → The last time Tom watched a football match was 2 months ago. Question 34: → Kevin advised me to apply for that job. Question 35: → If I had had time, I wouldn’t have been late. Question 36. → It is necessary for the employee to be given a full bonus. (It is necessary that the employee should be given a full bonus.) Question 37. => I like the essay which you wrote yesterday. Question 38. => Ho Chi Minh City isn’t as big as Tokyo. Question 39. => I suggested putting different kinds of wastes in different places. Question 40=> I spent half an hour writing that letter. By Đỗ Bình – THPT Liễn Sơn, Lập Thạch, VP – Trang 3/2