Bài thi tuyển học sinh giỏi vòng thi cấp huyện môn Tiếng Anh Lớp 8

docx 7 trang hoanvuK 10/01/2023 2491
Bạn đang xem tài liệu "Bài thi tuyển học sinh giỏi vòng thi cấp huyện môn Tiếng Anh Lớp 8", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxbai_thi_tuyen_hoc_sinh_gioi_vong_thi_cap_huyen_mon_tieng_anh.docx

Nội dung text: Bài thi tuyển học sinh giỏi vòng thi cấp huyện môn Tiếng Anh Lớp 8

  1. BÀI THI TUYỂN HỌC SINH GIỎI VÒNG THI CẤP HUYỆN MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 Thời gian: 150 phút LISTENING Part 1: You will hear FIVE short conversations. You will hear each conversation twice. There is ONE question for each conversation. Listen and put a tick () under the right answer. 0. What time is it? 1. What was the weather like on Wednesday? 2. How much did Mark’s pullover cost? 3. What did Raquel buy today? 4. How many students are there at the college? 5. What is David going to buy? Part 2: Listen to Chloe talking to a man about a sailing holiday. Listen and tick () A, B or C. There is ONE example (0). 0. Chloe wants to go to A. Italy B. Sweden C. Switzerland 1. How many times has Chloe been sailing before ? A. never B. once C. twice 2. How much can Chloe spend? A. £300 B. £380 C. £450
  2. 3. Chloe will go in A. August B. September C. October 4. Chloe would like to sail on A. a lake B. the sea C. a river 5. How does Chloe want to pay? A. by cheque B. with cash C. by credit card Part 3: You will hear some information about a cinema. Listen and complete questions 1-5. You will hear the information twice. CINEMA Name of cinema: North London Arts Cinema Next week’s film: (1) Meeting From Monday to (2) Times: 6:45 p.m and (3) Student ticket costs: (4) £ Nearest car park: (5) Street. PART ONE: PHONOLOGY I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others in each group. Write your answers A, B, C or D in the spaces given on the right. (5 pts) 0. A. move B. lose C. love D. tomb C 1. A. character B. ache C. channel D. chorus 2. A. bomb B. debt C. cucumber D. doubt 3. A. thorough B. within C. threaten D. breath 4. A. wicked B. united C. increased D. attended 5. A. wound B. shoulder C. soul D. poultry II. Choose the word whose stress position is different from the others’ in each group. Write your answers A, B, C or D in the spaces given on the right. (5 pts) 1. A. industry B. interview C. inherit D. interesting 2. A. manufacture B. museum C. congratulate D. promotion 3. A. because B. concentrate C. society D. enormous 4. A. university B. volunteer C. responsible D. economic 5. A. literature B. temperature C. convenient D. preference PART TWO: VOCABULARY AND GRAMMAR I. Choose the word or phrase that fits each sentence. Write your answers A, B, C or D in the spaces given on the right (10 pts) 1. It's an excellent holiday. A. package B. party C. group D. team 2. Nobody likes to pay prices. A. high B. tall C. big D. expensive 3. How are you feeling today? better, thank you. A. More B. Much C. Very D. Many 4. I haven't met our new secretary yet ? A. What's she like? B. How is she? C. How is she like? D. How does she like? 5. You can go home, if you your work. A. finished B. have finished C. are finished D. finishing 6. There is no in going to school if you're not willing to learn. A. reason B. aim C. point D. purpose 27. his advice, I would never have got the job. A. Except B. Apart from C. But for D. As for 8. Richard is a businessman, his brother is a rock singer. A. However B. Yet C. Whereas D. Despite 9. There is no water on the moon, nor an atmosphere around it. A. there is B. it is C. there is not D. is there 10. Cancer is a disease. A. killing B. death C. dead D. kill 11. Under the sun’s heat, water A. melts B. evaporates C. rises D. floats
  3. 12. The new restaurant is at the comer of a busy street. A. put B. located C. stood D. placed 13. She read a newspaper on the plane to away the time. A. waste B. throw C. quicken D. while 14. It isn't quite that he will be present at the meeting. A. sure B. certain C. exact D. doubtftd 15. The weather in the far north is not it is near the Equator. A. like humid as B. as humid as C. humid as D. so humid that 16. There will be plenty of food for everybody, nobody takes more than his share. A. except that B. provided that C. despite that D. even if 17. I would like to offer a small to anyone who finds my missing dog. A. receipt B. repayment C. expense D. reward 18. John's score on the test is the highest in class; A. he should study last night B. he should have studied last night C. he must have studied last night D. he must had to study last night 19. Biologists tell us that the earth has seen 500 million species of animals or so. A. during the last 3 billion years B. it was during the last 3 billion years C. while the last 3 billion years D. since the last 3 billion years 20. Would you mind helping me with this book-case? It's too heavy for me to A. be moved by me B. move on my own C. move on myself D. be moved by myself III Complete each sentence with the correct form of the word given. (10 pts) 1. You'd better drive. I'm too for such complicated traffic. EXPERIENCE 2. I wish you a very happy . RETIRE 3. Telling lies is . MORAL 4. We need to push up the of our country. INDUSTRY 5. Now that she got a job, Lena is of her parents. DEPEND 6. Your money will be refunded if the goods are not to your SATISFY 7. Please your seat belt. The plane is taking off. FAST 8. UNO stands for United Organization. NATIONAL 9. The water in this area is and should not be drunk. PURE 10. The situation is getting difficult for us. INCREASE III. Fill each gap in the following sentences with a suitable preposition or adverb particle. (10pts) 1. I talked her the phone yesterday. 2. It’s very kind you to help me my homework. 3. Shall we stop the book store the way home? 4. He has been absent class because his illness. 5. We complained the boss the bad working conditions. 6. What’s wrong you? - I’ve got a pain my back. 7. I’d like to thank you everything you have done me. 8. The storm swept the village the night. 39. When his aunt passed , he came a lot of money. 10. Is it all right if I pay cheque or cash? IV. Give the correct forms of the verbs in brackets to complete the sentences. Write your answers in the spaces that follow. (10 pts) 1. She (wear) her new hat when I (meet) her yesterday. 2. Whenever it (rain) she (carry) an umbrella. 3. The house (be) much smaller than we (think) at first. 4. Before you (mention) him, I (never hear) of that author. 5. After some years (live) in this country, you’ll get used to (eat) Chinese food. 6. When we (get) to the station, the train (leave) for 10 minutes. 7. I (sit) down for a rest while the shoes (repair). 8. I think it’s time he (start) (write) the report. 9. At this time next week, we (stay) at the holiday resort (enjoy) ourselves. 10. The teacher asked those who (complete) their tests (turn) in their papers. V. Identify one of the four underlined parts in each sentence that is not correct. Then get it right. Write your identification (A, B, C or D) and corrections in the spaces that follow. (10 pts)
  4. 0. Is this (A) the address to (B) whom you (C) want the package (D) sent? 1. David is (A) particular fond of cooking, (B) and he (C) often cooks (D) really delicious meals. 2. Sandra has (A) not rarely missed a (B) play or concert (C) since she (D) was seventeen years old. 3. There (A) was (B) a very interesting news on (C) the radio this morning (D) about the earthquake in Italy. 4. The bridge (A) hit by a large ship (B) during a (C) suddenly storm (D) has been mended. 5. As soon (A) as I arrive (B) at my hotel, I’ll contact (C) with you (D) by phone. 6. Jim was upset last night (B) because he (C) had to do a lot of (D) homeworks. 7. Jane (A) told me that she (B) will (C) have to go to London the (D) following day. 8. Tom, (A) together with his two sisters, (B) are going (C) to join our trip (D) next weekend. 9. Peter is the boy (A) whom (B) I think scored the (C) winning points (D) for the basketball team. 10. Our new neighbors (A) had been living in Arizona (B) for ten years (C) after (D) moving to their present house. PART THREE: READING COMPREHENSION I. Read the following passage and choose the correct answer for each of the questions. Write your answers (A, B, C or D) in the spaces that follow. (5 pts) I arrived in London at last. The railway station was big, black and dark. I did not know the way to my hotel, so I asked a porter. I not only spoke English very carefully, but very clearly as well. The porter, however, could not understand me. I repeated my questions several times and at last, he understood. He answered me, but he spoke neither slowly nor clearly. "I am a foreigner," I said. Then he spoke slowly, but I could not understand him. My teacher never spoke English like that! The porter and I looked at each other and smiled. Then he said something and I understood it. "You'll soon learn English!" he said. I wonder. In England, each man speaks a different language. The English understand each other, but I don't understand them! Do they speak English? [Source: L.G. Alexander, New Concept 2,. Longman, 1974] 1. The writer asked the porter A. how to speak English B. where the railway station was C. the direction to the hotel D. if he could speak English 2. The porter couldn't understand the writer because A. the writer did not speak English very carefully B. the writer repeated the questions several times C. the porter didn't know English D. the writer's English was unusual 3. The writer's teacher of English A. spoke English differently from English people B. never spoke English in class C. didn't speak English slowly D. didn't work as a porter 3. In England A. people don't speak English at all B. people speak English, which is not like the one the writer studied at school C. people understand one another without speaking English D. each person speaks a different language 4. Which of the following statements is NOT true? A. At last the writer understood what the porter said. B. The writer expected everyone in England to speak like his teacher. C. The porter didn't feel angry with the writer. D. The porter always spoke English slowly and clearly. II. Read the dialogue and choose the correct word or phrase to complete each numbered blank. Write your answers A, B, C or D in the spaces given on the right. (5 pts) When you go to another country, it is important to follow the (1) of that country. If you are invited to a home in England, here is some (2) . (3) you are invited, it is good manners to tell whether you will go or not, either by (4) or through telephoning. When you go to the party, it is better to (5) on time. It is good manners to shake hands with your host and other guests. You can take a (6) if you like, possibly a bottle of wine or a box of chocolates or some flowers. However, it is bad manners to take (7) . It is not (8) to stay too late after the other guests have gone. (9) , it is good manners to write a short letter or make a telephone call a day or two later to (10) your host. 1. A. customs B. language C. people D. map 2. A. news B. information C. service D. advice 3. A. Before B. Though C. While D. As soon as 4. A. car B. bus C. writing D. speaking 5. A. reach B. leave C. come D. arrive 6. A friend B. present C. parent D. child 7. A. nothing B. cheap thing C. everything D. expensive things 8. A. correct B. well C. polite D. necessary 9. A. Of course B. So C. However D. But
  5. 10. A. welcome B. thank C. praise D. please III. Fill each blank in the following passage with ONE suitable word. (10 pts) When Bill was eight years old, in 1908, he used to work for an old lady who lived in his village. Every day, before and after school, he (1) to chop wood, light fires, and go shopping for her. He was paid 5p (2) week which was (3) very much even then. This old lady kept (4) many cats that she did not know exactly (5) many (6) day, one of these cats was found dead in the garden and the lady, (7) was very upset, asked Bill to dig a grave and bury it. Bill did this and (8) given lOp. He couldn't (9) noticing that he (10) as much for burying the cat (11) for a whole week’s work (12) made him think. He had many friends (13) fathers, the local farmers, often had to shoot cats to protect their chickens. He offered his friends 2p for every dead cat they (14) him. He would (15) place the cat in the old lady's garden where she would find it, think it (16) one of her own and (17) Bill 10p for burying it. (18) the time he left school, Bill (19) saved quite a lot of money. Later in life, he became a very (20) businessman. PART FOUR: WRITING I. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence before it (10 pts) 1. What is the depth of this lake? How ? 2. How interesting the film is! What 3. The furniture was so expensive that we didn’t buy it. The furniture was not 4. I'm sorry that I didn't go to the party last Sunday. I regreted 5. He said, "You stole my record, Bill." He accused 6. So that he can speak English fluently, he reads lots of books and sees lots of English films. So as 7. He doesn’t have enough money. He can’t buy a big house. If 8. The teacher asked me whether I had brought my dictionary. My teacher asked, " " 9. People say she is the most beautiful girl in the village. She is 10. Do you know who wrote this novel? Do you know by ? II. Rewrite each sentence so that it means the same as the original one. Use the word given but do not change this word in any way. (5 pts) 1. This is my first visit to Japan. Time 2. How long have Helen and Robert been married? Get 3. I haven't been to an Indian restaurant for 2 years. Since 4. John failed to complete the job on time. Succeed 5. Laura is too young to vote in the election. Old III. Use the words and phrases given below to write complete sentences. (5 pts) 1. I / no intention / come / terrible place / again. 2. Age / 30 / Mr Smith / write / 2 best selling books. 3. Two girls / have nothing / common. 4. We / stay / sun / such / long time / became sunburned. 5. My boss / get / well / all / employees. ANSWER KEY LISTENING.
  6. Part 1. Question 1. B Question 2. A Question 3. C Question 4. C Question 5. A Part 2. 1. A 2. B 3. B 4. A 5. C Part 3. 1. Midnight 2. Thursday 3. 6.45 and) 9.15 (p.m.) quarter past nine 4. 2.80 5. HOAUXTON PART ONE: PHONOLOGY I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others in each group. (5 pts) 1 point for each correct answer. 1. C 2. C B 4. C 5. A II. Choose the word whose stress position is different from the others’ in each group. (5 pts) 1 point fo r each correct answer. l. C 2. A 3. B 4. C 5. C PART TWO: VOCABULARY AND GRAMMAR I. Choose the word or phrase that fits each sentence. (10 pts) 0. 5 point for each correct answer. 1. A 2. A 3. B 4. A 5. B 6. C 7. C 8. C 9. D 10. A 11. B 12. B 13. D 14. B 15. B 16. B 17. D 18. C 19. A 20. D II. Complete each sentence with the correct form of the word given. (10 pts) 1 point for each correct answer 1. inexperienced 2. retirement 3. immoral 4. industrialization 5. independent 6. satisfaction 7. fasten 8. Nations 9. impure 10. increasingly III. Fill each gap in the following sentences with a suitable preposition or adverb particle. (10 pts) 1. to - on 2. o f - with 3. at - on 4. from - of 5. to - about 6. with - in 7. for - for 8. through - during 9. away - into 10. by - in IV. Give the correct forms of the verbs in brackets to complete the sentences. (10 pts) 0.5. point for each correct verb. 1. was wearing - met 2. rains - carries 3. was - had thought 4. mentioned - had never heard 5. living - eating 6. got - had left 7. sat - being repaired 8. started - writing 9. will be staying - enjoying 10. had completed - to turn V. Identify one of the four underlined parts in each sentence that is not correct. Then get it right. (10 pts) 0. 5 point for each correct identification and 0.5 point for correction. 1. A  particularly 2. A  rarely 3. B  omitted 4. C  sudden 5. C  omitted 6. D  homework 7. B  would 8. B  is 9. A  who 10. C  before PART THREE: READING COMPREHENSION I. Read the following passage and choose the correct answer for each of the questions. (5 pts) 1 point for each correct answer l. C 2. D 3. A 4. D 5. B II. Read the dialogue and choose the correct word or phrase to complete each blank. (5 pts) 0.5 point fo r each correct answer. 1. A 2. D 3. D 4. C 5. C 6. C 7. A 8. C 9. A 10. B III. Fill each blank in the following passage with ONE suitable word. (10 pts) 0.5 point fo r each correct word. 1. had 2. a/per 3. not 4. so 5. how 6. One 7. who 8. was 9. help 10. earned 11. as 12. This 13. whose 14. gave 15. then 16. was 17. gave/offered 18. By 19. had 20. rich PART FOUR: WRITING I. Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence before it (10 pts) 1 point for each correct sentence. 1. How deep is this lake? 2. What an interesting film (it is). 3. The furniture was not cheap enough for us to buy. 4. I wish I had gone to the party last Sunday. 5. He accused Bill of stealing/ having stolen his record.
  7. 6. So as to speak English fluently, he reads lots of books and sees lots of English films. 7. If he had had the money/ enough money, he could have bought a big house. 8. My teacher asked, “Have you brought/ Did you bring your dictionary?” 9. She is said to be the most beautiful girl in the village. 10. Do you know by whom this novel was written? II. Rewrite each sentence so that it means the same as the original one. Use the word given but do not change this word in any way. (5 pts) 1 point for each correct sentence. 1. This is the first time I have visited Japan. 2. When/ How long ago did Helen and Robert get married? 3. It is 2 years since I (last) went to an Indian restaurant. 4. John didn’t succeed in completing the job on time. 5. Laura is not old enough to vote in the election. III. Use the words and phrases given below to write complete sentences. (5 pts) 1 point for each correct sentence. 1. I have no intention of coming to that terrible place again. 2. By the age of 30, Mr Smith had written 2 best selling books. 3. The two girls have nothing in common. 4. We stayed in the sun for such a long time that we became sunburned. 5. My boss gets on well with all his/ the employees. The End